fallback

Руската икономическа изолация изведнъж вече не е толкова лоша идея

Потокът от икономически санкции и постоянната заплаха от нови ограничения накара Москва да увеличава резервите си и да намалява дълга през последните пет години

11:07 | 06.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин трябва да благодари на американското финансово министерство за това, че помогна на неговата страна да се подготви за глобалната икономическа криза.

Потокът от икономически санкции и постоянната заплаха от нови ограничения накара руските власти да увеличават резервите си и да намаляват дълга през последните пет години. И докато правителствата по света се готвят за най-големия икономически спад от 2008 г., то руският подход за взимане на всички възможни предпазни мерки, който тласка руската икономика към стагнация, вече не изглежда толкова лоша идея, посочва Bloomberg в свой материал.

В четвъртък S&P Global Ratings запази кредитния рейтинг на Русия на ниво ВВВ- със стабилна перспектива, въпреки че компанията понижи оценката си за редица развиващи се пазари.

„Предишните кризи научиха руското министерство на финансите и централната банка да са готови за тази“, коментира Карен Вартапетов, анализатор на S&P Global Ratings. „Те имат много опит с кризите“, посочва той.

Със сигурност зависимостта на Русия от суровини означава, че страната няма да избяга от глобалната рецесия. Бюджетът вече понесе тежък удар от срива в цената на петрола до 18-годишно дъно, а рублата отписва 21% от началото на годината.

Също така в Русия и в сила и забрана на жителите да излизат от домовете си освен в случай на спешна нужда заради разпространението на новия коронавирус. Мярката е в ефект от понеделник за Москва и някои други области. Икономиката в страната може да се свие с 5 до 10 процента тази година, ако в сила влезе пълна блокада – това поне показва най-лошият възможен сценарий, разглеждан от правителството.

1

Междувременно санкциите, наложени от ЕС и САЩ заради анексирането на полуостров Крим през 2014 г., спират много държавни компании от набирането на дълг в чужбина. Това остави Русия с едно от най-ниските съотношения между дълг и брутен вътрешен продукт сред развиващите се пазари. Въпреки това миналата година финансовият министър Антон Силуанов заяви, че страната разполага с достатъчно резерви да си позволи да оцелее без взимане на дълг най-малко година.

2

Паралелно с това финансовото министерство налива допълнителните приходи от данъци и износ на петрол в мащабен фонд „за черни дни“, с което валутните резерви на Русия стават четвъртите по големина в света. Досега Путин не е показал особена склонност да използва тези средства за стимулиране на икономиката. Вместо това той обяви план да стимулиране на бюджета чрез данъци върху дивидентите и банковите депозити.

3

Продължаващата подготовка за криза в Русия обаче струва скъпо на икономиката, която стагнира през последните пет години. Преди пандемията от коронавирус и срива в цените на петрола Путин обеща да подобри жизнения стандарт на руснаците тази година, увеличавайки разходите.

4

Един от начините за отговор на Русия срещу санкциите от 2014 г. беше ограничаването на вноса на определени храни от САЩ и Европа. Това, от една страна, доведе до остър скок на цените, но също така и на засилване на земеделското производство, което на свой ред направи Русия по-устойчива на сътресения в международната търговия.

„Русия е добре подготвена за тази нова фаза н затворени граници и спиране на международните търговски и финансови процеси“, посочва София Донетс, икономист от Renaissance Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още