fallback

ЕС разширява обхвата на митата върху американските вносни стоки

Блокът противодейства на решението на Вашингтон да добави още европейски стоки към своя митнически списък, като налага мита върху запалки и пластмасови фитинги

17:15 | 06.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) състави списък на вносни стоки от САЩ, включително запалки и пластмасови фитинги за мебели, на които ще бъдат наложени мита, след като стана ясно, че от Вашингтон разширяват списъка с вносни метали, облагани с митнически налози, съобщава Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа декларация през януари за разширяване на 25-процентните мита върху стоманата и 10-процентните налози за алуминия, включвайки производни на металите продукти, като стоманени пирони и алуминиеви кабели, тъй като вносът на такива продукти се увеличава в САЩ. 

Тези мита, от които Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея бяха освободени, влязоха в сила на 8 февруари.

Сега ЕС предлага 20-процентни мита върху запалки и 7-процентни мита за пластмасови фитинги за мебели, както и допълнителни 4,4-процентни налози за игрални карти за следващите три години. Върху картите за игра вече бяха наложени 10-процентни мита.

Мерките са предназначени да бъдат пропорционални на американските и ограничени по обхват, заяви говорител на Европейската комисия (ЕК) в понеделник (6 април), като добави, че настоящата криза илюстрира значението на поддържането на отворена търговия и веригите на доставка.

„За да подпомогнем възстановяването, очакваме нашите партньори да премахнат всички противозаконни мита, включително тези за стомана и алуминий“, заяви говорителят.

ЕС ще трябва да информира Световната търговска организация (СТО) за своите планове. След това мерките ще влязат в сила на 8 май, като се предоставя гратисен период от около месец, който да позволи евентуално предоговаряне.

Страните от ЕС и други държави, като Китай и Япония, са засегнати от американските мита върху металите, като Вашингтон реши да наложи през 2018 г. тези ограничения по вноса , позовавайки се на националната сигурност.

За производителите от ЕС митата засягат износни стоки на обща стойност 6,4 млрд. евро (6,9 млрд. долара), което накара блока да отвърне на Вашингтон с мита върху американски вносни стоки за 2,8 млрд. евро внос, включително сладка царевица, фъстъци, бърбън, дънки и мотоциклети.

Решението на САЩ да разшири списъка от вносни стоки от ЕС, които ще подлежат на митнически контрол, засяга стоки на стойност 40 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още