IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заразените с коронавирус в света премина прага от 2 млн. души

На този фон Германия и САЩ се готвят за първи стъпки към облекчаване на икономическите ограничения

13:05 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вече над 2 млн. души са заразените с коронавирус в световен мащаб. Отне четири месеца на вируса да зарази 1 млн. души и само 12 дни за удвояване на числото. Броят на загиналите е 137 124 души, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“.

На този фон американският президент Доналд Тръмп заяви, че според последни данни в САЩ е преминал пикът на нови случаи. В Европа пък Италия отчете най-малкият брой новозаразени от четири седмици и половина, а германският канцлер Ангела Меркел обяви, че страната е готова от следващата седмица да започне отваряне на някои по-малки магазини, съобщава Bloomberg.

Въпреки оптимистичните планове на Берлин по-рано в четвъртък стана ясно, че новите случаи на болни от COVID-19 в Германия са регистрирали ръст за първи път от седмица, като загиналите също се увеличават.

Днес бе обявено, че новите случаи са нараснали с 2543 до общо 134 753, показват данните на „Джонс Хопкинс“. В същото време починалите са с 309 повече до 3804. Добрата новина е, че оздравелите в страната вече са 72 600 души.

В сряда Меркел обяви, че започва стъпки за връщането на германската икономика към нормалността. Някои малки магазини ще получат разрешение да отворят от следващата седмица, а от началото на май училищата също ще започнат отново да приемат ученици. Въпреки това повечето от строгите ограничителни мерки, въведени миналия месец, ще останат в сила за още известно време.

Германия ще трябва да облекчава ограниченията с малки стъпки, заяви Меркел след среща с лидерите на 16-те провинции в страната. „Постигнахме известен напредък. Но трябва да отбележа, че този прогрес е крехък“, допълни тя.

Отвъд Океана Доналд Тръмп се очаква по-късно през деня да обяви насоки за облекчаване на мерките за ограничаване на движението на хора, след като налице са признаци за достигане на плато при новите случаи в някои части на страната. Данните показват, че САЩ „преминаха пика“ на новозаразени, каза държавният глава по време на редовната си пресконференция.

Мерките на лидерите на САЩ и Германия подчертават предизвикателствата пред правителствата в опита им да балансират между ползите от връщането на ударените от вируса икономики и страха от нова вълна на пандемията.

Междувременно в Русия също отчитат увеличение на болните. Новите случаи в страната в четвъртък са 3448, с което общият брой на заразените достига 27 938.

За едно денонощие в страната са починали 34 души, а общо броят на загиналите е 232 души, съобщават от руския кризисен център, цитирани от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още