fallback

Какви са рисковете за съществуването на ЕС?

Никога европейските държави не са били толкова откъснати една от друга, колкото в момента, каза Милен Керемедчиев

09:56 | 26.04.20 г. 10

Никога европейските държави не са били толкова откъснати една от друга, колкото в момента. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката, в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Съществуването на граници помежду им започва да дава повод на евроскептици, националисти и популисти да печелят все повече популярност. Много е възможно да има втора вълна от евроскептични политици, които да печелят избори в европейски държави”, прогнозира Милен Керемедчиев. 

Според него това означава, че европейците вече ще свикнат с тези бариери и с това отдалечаване от общите правила, както и с това всяка държава да взема решения сама за себе си. 

“Колкото е по-дълга тази криза, тази пандемия и тази изолация, толкова повече европейските ценности са под натиск”, посочи експертът. 

Керемедчиев смята, че съвсем скоро, до по-малко от месец, европейските лидери ще бъдат изправени пред много тежко решение.  

“Те ще трябва или да разхлабят мерките, за да спасят икономиките на държавите си, или да ги оставят затворени, но по този начин да рискуват съществуването на собствените си икономики, както и изобщо идеята за съществуването на Европейския съюз”.  

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още