fallback

Страната в ЕС с най-малко жертви от коронавирус показа, че скоростта има значение

Бързото затваряне на училища, магазини и граници стана причина за едва 18 загинали от 5,5-милионно население

10:50 | 28.04.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Докато коронавирусът продължава да убива стотици хора в Европа всеки ден, една държава изпъква с ниската си смъртност.

Словакия – с население от 5,5 млн. души, затвори училищата, магазините и границите по-рано от почти всяка друга страна на Стария континент, с изключение на Италия. В същото време политици и телевизионни водещи започнаха да носят маски още преди правителството да ги направи задължителни. Правителството в Братислава взе решението за налагане на извънредно положение малко преди България, когато в страната имаше 16 потвърдени случая

Мерките дадоха своите плодове: шест седмици след първия потвърден болен от коронавирус в страната има едва 18 смъртни случая, като Словакия е на дъното в Европа по загинали на глава от населението, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 26 април.

111

„Скоростта е ключова“, посочва Ева Шернхамер, ръководител на епидемиологичния департамент към Медицинския университет във Виена. „Най-добре би било да се ограничи епидемията на етап, където могат да бъдат проследени контактите на всеки един нов случай. Впоследствие Словакия направи правилното нещо“, допълва тя.

Председателят на столичния Братиславски регион Юрай Дроба затвори училищата два дни, след като първият случай беше отчетен – седмица преди останалата част от страната, тъй като е видял „какво става в Италия“. В региона живеят над 10% от населението на страната.

Словашкият главен здравен инспектор Ян Микас от своя страна в ранните дни на пандемията нареди на полицията да спре конвой от скиори, връщащи се от Австрия, които бяха поставени под карантина. Около 60 души от тях впоследствие дадоха положителна проба за коронавирус.

Сега правителството се опитва бавно да отвори икономиката, пострадала от блокадата, въпреки че според учени може би е твърде рано да се каже, че битката е свършила.

„Ако тенденцията се задържи, можем да кажем, че сме се справили със ситуацията като една от най-добрите държави“, посочва Мартин Сматана, ръководител на правителствения Институт за здравни политики, който изготвя модел на разпространението на вируса. „При по-голямата част от населението вирусът не се разпространява“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още