fallback

Фон дер Лайен: Трябва да разследваме произхода на коронавируса

Председателят на ЕК призова Китай да съдейства

09:51 | 01.05.20 г. 3

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова за разследване произхода на новия коронавирус и заяви, че Китай трябва да бъде ангажиран в този процес, пише CNBC.

Властите в страни като Германия, Швеция и Австралия отправиха призиви да се проведе проучване как точно е започнало разпространението на вируса, който досега зарази над 3,2 млн. души в света и взе над 230 хил. жертви.

Пред CNBC Фон дер Лайен коментира, че би искала да види сътрудничество от страна на Китай, за да се стигне до изясняване как точно се е развил коронавирусът.

„Смятам, че за всички ни е важно, важно е за целия свят. Никога не знаеш кога ще започне следващият вирус, така че всичко, което искаме, е за следващия път. Научихме си урока и създадохме система за ранно предупреждение, която реално функционира, и целият свят трябва да допринесе за това“, посочва още тя.

Фон дер Лайен призова за по-голяма прозрачност в бъдеще и заяви, че правителствата трябва да си научат уроците от сегашната криза. По думите ѝ един от уроците от сегашната пандемия е необходимостта от повече данни, от повече централизация, когато тези данни се анализират, така че механизмът за ранно предупреждение да е много по-добър.

„Така например, на ниво Европейски съюз знаем, че се нуждаем от по-стабилна система от данни за такива ситуации, като тази в момента с коронавируса“, коментира още тя.

Критики към Китай

За новия коронавирус се чу първо от китайския град Ухан още през декември.

Въпреки че Китай изпрати медицински персонал и оборудване на страните, които се борят с Covid-19 в момента, азиатската държава се изправи пред редица критики за начина, по който е отговорила на вируса, който се смята, че е тръгнал от пазар за диви животни.

В края на януари китайските власти обявиха временна забрана на търговията с диви животни на подобни пазари, в супермаркети, ресторанти и платформи за онлайн търговия, но есперти и организации за опазване на дивите животни призоваха за окончателна забрана, за да се предотвратят бъдещи пандемии.

Освен това Китай е критикуван и за липсата на прозрачност по време на избухването на епидемията. Пекин е обвиняван, че е отговорил прекалено бавно на случващото се. Световната здравна организация предупреди за обвиненията срещу отделни страни за разпространението на Covid-19, заявявайки, че посочването с пръст на отделни страни с висок брой случаи може да обезкуражи държавите да дават точни данни за състоянието си.

Китай отхвърли обвиненията. В интервю за NBC от вторник китайският вицепремиер Ли Ючън заяви: „Китай беше отворен, прозрачен и отговорен в отговора си срещу Covid-19. Не скрихме нищо и не отложихме никакви усилия. Вече публикувахме информация за това как споделяхме информацията за Covid-19 във времето”. Той допълни, че няма международен закон, който да подкрепя обвиняването на страна, просто защото е била първата, обявила появата на заболяване.

„Историята също не познава такъв прецедент“, категоричен е той.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, без да дава никакви доказателства, че е уверен, че коронавирусът е тръгнал от лаборатория в Китай. Коментарите той направи, след като тайните служби в САЩ заявиха, че разузнавателната общност в страната не вярва, че вирусът е създаден от човек или е генетично модифициран.

Отношенията между ЕС и Китай

Запитана дали разследването може да доведе до отслабване на отношенията с Китай, Фон дер Лайен не се съгласи с това твърдение: „Не, не мисля, защото всичко е в наш интерес. Имам предвид, че тази пандемия нанесе толкова големи щети“.

„Така че е в наш интерес, на всяка страна, да сме по-добре подготвени за следващия път. Не знаем кога подобна криза ще се случи отново, но трябва да бъдем подготвени по-добре“, обясни Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още