fallback

Шарл Мишел: Необходими са 7,5 млрд. евро за търсенето на ваксина срещу COVID-19

Когато бъде открита ваксината, тя трябва да стане достъпна за всички, категорична бе Урсула фон дер Лайен

18:35 | 04.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ще са необходими около 7,5 млрд. евро, с които да се даде тласък на изследванията по света за намиране на ваксина срещу коронавирус. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на организирана от Европейската комисия (ЕК) донорска конференция за събирането на средства в помощ на разработката на лечение срещу COVID-19. 

„Може да изглежда много, но цената на бездействието би била много по-висока. Както за живота, така и за ресурсите“, изтъкна Мишел. „Обхватът на нашия отговор трябва да съответства на обхвата на кризата“, добави Мишел.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи при откриването на събитието, че предлага комисията да участва в общия фонд с 1 млрд. евро.

Германката настоя ваксината, когато бъде открита, да бъде общодостъпна.

Тя изрази увереност, че днес е повратна точка в борбата с новата болест и уточни, че комисията се стреми да бъдат събрани 7,5 млрд. евро. По нейните думи пандемията е напомнила, че личната сигурност е част от общата защита.

„Само споделеният дух на глобална солидарност и отговорност ще победи кризата с COVID-19“, заяви Шарл Мишел, добавяйки: „Различните страни отговориха с различни мерки. Но всички имаме едно общо нещо. Единствено разработването, производството и внедряването на ваксини и лечения ще пренесе вируса в архивите на историята“.

По неговите думи тези ваксини, лечения и терапии ще бъдат от решаващо значение за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още