fallback

Турция санкционира брокерски къщи за нарушаване на правилата за търговия на късо

Съветът за капиталовите пазари наложи глоби за общо 16,7 млн. лири (2,4 млн. долара) на брокерски къщи и 18 инвеститори

17:19 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турският пазарен регулатор наложи глоби на седем брокерски къщи за това, че са нарушили разпоредбите за продажби на късо. Въведена бе и 6-месечна забрана за търговия на отделни лица, за които предполага, че са участвали в манипулиране на акции чрез социалните мрежи.

Съветът за капиталовите пазари наложи глоби за общо 16,7 млн. лири (2,4 млн. долара) на брокерски къщи и 18 инвеститори в понеделник заради нарушения на регулациите за продажби на късо, които са в сила от края на февруари. Блокирайки шестима души за пазарни манипулации чрез приложения като Telegram, регулаторът на практика предупреждава инвеститорите, че платените членства в групи за търговия ги правят съучастници в престъпление.

Ниската възвръщаемост от продуктите с фиксиран доход и депозитите в банките накараха мнозина да се насочат към акциите. Броят на профили за търговия на борсата е нараснал с 33% от края на 2019 г. към 13 юли, показват данни на турския Централен депозитар.

В същото време този интерес донесе рекорден ръст на търгуваните обеми на турската борса през юни, разпалвайки най-дългото рали на водещия индекс в страната.

„Ако такова рали свърши с паническа разпродажба в даден момент, то ще имаме още едно поколение, което ще мрази фондовия пазар“, посочва икономистът на GlobalSource Partners Атила Йесилада.

Властите затегнаха санкциите за манипулиране на пазара през февруари в рамките на мащабна реконструкция на законодателството за фондовите пазари.

Индексът Borsa Istanbul 100 Index отбелязва ръст от 3,1% от началото на годината, като минути след 17 ч. българско време отписва малко над половин процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още