fallback

Меркел: Различията между държавите за спасителния фонд остават много големи

Според канцлера няма голяма вероятност днес да бъде постигнато споразумение

14:38 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела меркел изрази съмнение, че европейските лидери, чиято първа среща на живо от пет месеца започна днес, ще успеят да договорят тази седмица средствата по спасителната програма в размер на 750 млрд. евро.

„Започвам тези дискусии с много енергия, но трябва да кажа, че различията остават много, много големи. Така че не мога да предскажа дали ще постигнем споразумение тук“, посочи канцлерът в Брюксел преди началото на срещата на върха. „Очаквам много, много трудни преговори“, подчерта тя, цитирана от Bloomberg.

Срещата започва след седмици на напрегнати преговори между дипломати и правителства, опитващи се да изгладят противоречията си за общия размер на пакета с помощи, както и какво ще е съотношението на заеми и грантове. Според някои държавни представители може да се наложи организирането на още една допълнителна среща по-късно този месец.

Още по-песимистично настроен и от Меркел бе холандският премиер и основен критик на улеснения достъп до безвъзмездни средства Марк Рюте. Според него всяко отпускане на средства от възстановителния фонд трябва да бъде обвързано с реформи, които да бъдат одобрени от страните членки.

„Ако те искат заеми или дори грантове, то тогава е логично да мога да обясня на хората в Холандия и други страни, че в замяна тези реформи са били изпълнени, а не само обещания“, заяви той пред Bloomberg TV. Според него вероятността за постигане на споразумение днес е „по-малко от 50%“.

Преди основната среща Рюте е провел среща с френския президент Еманюел Макрон. Државният глава е приключил разговора обнадежден, но и с някои резерви, заяви френски държавен представител.

Преди днешната среща председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поискал от лидерите да се фокусират върху три основни точки – бюджетни компенсации за по-богатите държави, размерът на фонда и неговото управление, посочва високопоставен представител на ЕС. Според него целта в петък е да бъде намерена обща основа по тези точки и от тук нататък да се гради върху нея.

Въпреки песимизма на Рюте и Меркел българският премиер Бойко Борисов заяви по-рано през деня, че се надява още днес да бъде постигнато споразумение.

„Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на влизане в сградата на Европейския съвет в Брюксел, цитиран от правителствената пресслужба.

Преди началото на извънредното заседание премиерът Борисов подчерта, че днешната среща на европейските лидери е изключително важна за приемането на Многогодишната финансова рамка – Кохезионна и Селскостопанска политика, грантове, заеми, условности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още