fallback

Помпейо: САЩ ще защитят сигурността на Европа от „Северен поток 2“

Вашингтон ще помогне на европейските страни, но се нуждае от повече инструменти, които само въпросните държави могат да осигурят, посочва държавният секретар

21:00 | 30.07.20 г. 24
Автор - снимка
Създател

САЩ ще направят всичко възможно, за да гарантират, че проектният руски газопровод "Северен поток 2" няма да представлява заплаха за сигурността за Европа, но се нуждаят от повече инструменти за това, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

Русия има за цел да използва газопровода, за да удвои количеството газ, доставяно в Германия, използвайки маршрута под Балтийско море, който заобикаля Украйна и ще я лиши от милиарди долари от потенциални транзитни такси, изтъкват от Вашингтон. 

САЩ се тревожат, че разширяването на руските газови доставки по трасето може да увеличи политическото и икономическото влияние на Москва спрямо Европа.

„Нуждаем се от допълнителни инструменти. Ние сме готови да използваме тези инструменти, ако ни ги предоставите “, каза Помпейо пред Сената.

Миналия месец група американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия предложи законодателство, което ще разшири съществуващите санкции, свързани с руския газопровод, за да включи наказания за страните, предоставящи различни видове услуги около полагането на тръбите.

Помпейо заяви, че смята, че компаниите, участващи в изграждането на газопровода, разбират заплахата от американските санкции. Наскоро той предупреди, че европейските инвеститори в "Северен поток 2" и „Турски поток“ могат да бъдат "изложени на риск" от американските санкции.

Отбелязвайки, че по негова оценка Германия не е съгласна с американската оценка на заплахата, Помпейо заяви: „Ние сами предприемаме действия, за да се опитаме да запазим сигурността за европейския народ“.

„Северен поток 2“, за който руският президент Владимир Путин заяви, че може да започне да функционира по-късно тази година или през следващата, заплашва да помрачи усилията на Вашингтон за по-интензивен износ на втечнен природен газ (LNG) към Европа. САЩ разполагат с много природен газ и подкрепиха усилията на Европа да диверсифицира вноса си на LNG от други източници, включително от Норвегия.

Изграждането на „Северен поток 2“ спря миналия декември, след като швейцарско-холандската компания Allseas, която е специализирана в подводни строежи, се оттегли заради заплахата от американски санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още