fallback

Русия готви кампания за масово ваксиниране срещу коронавирус през октомври

Лекарите и учителите ще са първите, които ще бъдат ваксинирани, а след това ще се премине към по-масово прилагане, съобщават здравните власти в Москва

16:02 | 01.08.20 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руското министерство на здравеопазването подготвя кампания за масово ваксиниране срещу новия коронавирус през октомври, съобщават местни медии, цитирани от Ройтерс.

Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че държавният институт „Гамалей“ вече е завършил клиничните тестове на ваксина за COVID-19 и се подготвя документацията за нейното регистриране, съобщава агенция „Интерфакс“.

Лекарите и учителите ще са първите, които ще бъдат ваксинирани.

„Планираме по-мащабно ваксиниране през октомври“, посочи Мурашко.

Източник на Ройтерс съобщи по-рано през седмицата, че първата потенциална руска ваксина ще бъде готова за регулаторно одобрение през август и ще бъде предоставена на здравни работници скоро след това.

Институтът „Гамалей“ работи върху препарат на основата на аденовируси. Но бързината, с която Русия се готви да започне прилагането му накара някои западни медии да повдигнат въпроса дали Москва не поставя на преден план националния престиж пред науката и здравето на своите граждани.

Ръководителят на руския Фонд за преки инвестиции сравни успеха в разработването на ваксина с изстрелването на първия сателит в Космоса – руския „Спутник 1“ през 1957 г.

В събота руските власти отчетоха 95 нови смъртни случая на хора с потвърден коронавирус, с което броят на загиналите от началото на пандемията вече е над 14 000 души. Новите случаи за денонощието пък са 5462 или общо 845 443.

В момента над 100 възможни ваксини се разработват по света.

Най-малко четири от тях са във финалния трети етап и се тестват върху хора, показват данни на Световната здравна организация. Сред тях са три в Китай и една във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още