fallback

Русия ще одобри втора ваксина срещу коронавирус най-рано през септември

Според вицепремиера Татяна Голикова няма усложнения сред тези, които са ваксинирани на първи и втори етап на тестовете

20:44 | 26.08.20 г. 20
Автор - снимка
Създател

Русия се готви да даде зелена светлина за втора ваксина срещу коронавирус в края на септември или началото на октомври. Това съобщи вицепремиерът Татяна Голикова, цитирана от Ройтерс.

В изказване по време на правителствено заседание тя съобщи на президента Владимир Путин, че клинични тестове в ранен етап на ваксината, разработена от института „Вектор“ в Сибир, ще бъдат готови до края на септември.

„Към днешния ден няма усложнения сред тези, които са ваксинирани на първи и втори етап на тестовете“, заяви тя.

По-рано този месец Русия стана първата държава, която даде регулаторно одобрение на ваксина срещу новия коронавирус след по-малко от два месеца тестове върху хора.

Одобрения медикамент, наречен „Спутник V“ в чест на първия сателит в Космоса, изстрелян от Съветския съюз, бе обявен за сигурен и ефикасен от руските власти. Но западни експерти призоваха за предпазливост с употребата му, преди да бъдат направени всички международни тестове и предприети необходимите регулаторни стъпки.

Руският суверенен фонд заяви в сряда, че последната фаза на клинични изпитания на „Спутник V“ вече е започнала. Според информацията 40 000 души ще участват в окончателните тестове, като сходни изпитания ще бъдат проведени и в пет други държави.

Сергей Собянин, кметът на Москва, заяви, че жителите на руската столица могат да кандидатстват за участие в тестовете.

Подобни финални изпитания, провеждани върху голям брой от хора, се смятат за ключови за получаването на регулаторно одобрение за дадена ваксина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още