fallback

Руската ваксина срещу Covid-19 получи първото си външно потвърждение

Данните от фаза 1 и 2 на тестовете ѝ бяха публикувани от международното издание Lancet

17:18 | 04.09.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската ваксина срещу Covid-19 е предизвикала имунен отговор у всички пациенти част от ранните тестове, като също така не се забелязват сериозни странични ефекти. Това показват първите потвърдени данни за медикамента.

Ваксината също така е стимулирала производството на Т-клетки – вид бели кръвни телца, които подпомагат имунната система при унищожаването на инфекции, показват предварителните резултати от фази 1 и 2 на тестовете. Те бяха публикувани в петък на страниците на престижното медицинско издание Lancet. Това е първото потвърждение на изводите на руските учени от чуждестранни експерти, съобщава Bloomberg.

Въпреки ограничения обхват на тестовете, данните засилват позициите на Москва в надпреварата за ваксина със САЩ, Европа и Китай. Здравни експерти от чужбина многократно критикуваха регулаторното одобрение на ваксината миналия месец с довода, че е прекалено прибързано, без да е премината фаза 3 от изпитанията. Скептицизмът бе разпалван и от обвиненията, че руското разузнаване е хакнало западни програми за разработване на подобен медикамент – твърдения, които от Кремъл отричат.

Днешните публикации отбелязват „повратна точка“ след „атаките“ срещу проекта, посочва Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции, който подкрепи разработването на медикамента.

Тестовете от фаза 1 и 2 са били проведени в две руски болници и са включвали 76 здрави хора на възраст от 18 до 60 години. На всички участници е била дадена ваксина, не е имало плацебо група.

Фаза 3 бе одобрена на 26 август и в нея ще участват 40 000 доброволци от различни възрастови и рискови групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още