fallback

Хайко Маас: Случаят „Навални“ поставя на риск „Северен поток 2“

Това е първият път, когато министър от кабинета на Меркел изрично свързва съдбата на газопровода с разследването на руския опозиционер

15:53 | 06.09.20 г. 28
Автор - снимка
Създател

Германският външен министър Хайко Маас предупреди Русия, че подкрепата на неговата страна относно доизграждането на газопровода "Северен поток 2" е изложена на риск, ако Кремъл не съдейства за изясняване на случая с отравянето на Алексей Навални. 

Това е първият път, когато министър от кабинета на Меркел изрично свързва съдбата на газопровода, минаващ през Балтийско море, с разследването на руския опозиционер, съобщава Bloomberg.

През август Алексей Навални беше приет в болница заради отравяне, което беше възприето от много страни като опит за убийство.

На 22 август Навални напусна Русия, за да получи лечение в Германия, след като лекуващите го лекари в град Омск одобриха транспортирането му.

„Повече от 100 компании от 12 европейски държави са част от„ Северен поток 2 “, като около половината от тях са германски“, заяви Хайко Маас пред германския вестник Bild am Sonntag. „Със сигурност се надявам руснаците да не ни принуждават да променим позицията си“, добави още министърът.

Констатацията на германските военни от тази седмица, че Навални е бил отровен с нервен агент „Новичок“, е оказала натиск върху спорната подкрепа на Меркел за "Северен поток 2", който ще доставя руски газ директно до най-голямата икономика в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още