fallback

Хайко Маас: ЕС трябва да наложи санкции на Русия зарад отравянето на Навални

Германският външен министър отхвърли възможността за наказателни мерки срещу „Сверен поток 2“

15:30 | 03.10.20 г. 9

Германският външен министър Хайко Маас призова за нови санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални с международно забранен нервен агент.

Навални излезе от кома, след като внезапно се разболя по време на полет в Сибир и беше откаран до Берлин за лечение. Германските лекари твърдят, че той е бил отровен с руския нервен агент Новичок, съобщава Ройтерс. 

Германия, Франция и други западни страни поискаха обяснение от Кремъл за отравянето на Навални. Русия заяви, че все още няма категорични доказателства, че той е бил отровен, и отрича да има участие в каквито и да било нападения срещу него.

„Убеден съм, че вече няма да има начин да се заобиколят санкциите“, посочи Маас в интервю пред новинарския портал t-online в събота. „Санкциите винаги трябва да бъдат целенасочени и пропорционални. Но такова тежко нарушение на международната Конвенция за забрана на химическо оръжие не може да остане без отговор. По този въпрос сме единни в Европа “, добави Маас.

В момента Германия е ротационен домакин на председателството на Съвета на ЕС. Лидерите на блока ще обсъдят реакцията и възможните санкции срещу Русия на следващата си среща на върха на 15-16 октомври.

„Ако резултатът от германската, шведската и френската лаборатория бъде потвърден, ще има ясен отговор от ЕС. Сигурен съм в това“, заяви категорично Маас.

Случаят с Навални влоши отношенията между Москва и редица западни страни. Германия е изправена пред призиви да спре почти завършения газопровод „Северен поток 2“, който трябва да транспортира руски газ директно в страната.

На въпрос дали европейските санкции срещу Русия трябва да включват "Северен поток 2", Маас отговори, че в проекта участват над 100 европейски компании, половината от които са от Германия.

„Толкова много европейски работници ще страдат от блокиране на строителството“, предупреди Маас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още