fallback

ЕК с нов план за ромското включване

До септември 2021 година всяка страна от ЕС ще трябва да изготви национален план за ромите и да го представи в Брюксел

14:39 | 07.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) е изготвила нов 10-годишен план за интеграцията на ромите. В него са включени препоръки и насоки, изготвени на базата на отчетите за свършеното досега от страните в общността.

Всяка страна от ЕС ще трябва да разработи и одобри национална стратегия за ромите и да я представи пред Комисията до септември 2021 година. В новите насоки е посочено, че трябва да бъде обърнато внимание на специфичните нужди на различните групи ромско население - младите хора, децата, жените, хората с увреждания, т.нар. гурбетчии и т.н.

Усилията трябва да бъдат насочени към намаляването на дискриминацията, борбата със стереотипите и гарантирането на равни права, както и да не бъде допускано маргинализиране на ромски общности. Един от предложените начини е дейности в училище, които да обърнат внимание на мултикултурните  различия.

Въпреки усилията ромите в ЕС все още са обект на дискриминация и изключване от социалния живот, пишат още от Брюксел в своите препоръки. Децата често нямат равен достъп до образование поради дискриминация, бедност и социално изключване.

Според анализите на ЕК през последните години усилията за приобщаване на ромите имат най-видим резултат в областта на образованието - намалява броят на учениците, които напускат рано училище, увеличава се броят на ромските деца, участващи в ранните фази на образователната система. Но в същото време се увеличават случаите на сегрегация.

Пандемията от COVID-19 пък постави сериозни проблеми по отношение на ромската интеграция. При дистанционното обучение например се оказа, че много от децата живеят в домове без информационни технологии, а дори и без електричество, което пречи на участието им процеса. Това налага изготвяне на политики на европейско ниво, пише в плана на Брюксел.

Страните от общността трябва да гарантират и равен достъп до трудовия пазар за ромите, както и да дадат подкрепа за старта на трудовия живот на младите хора и тяхното кариерно развитие. Тази подкрепа трябва да бъде и по отношение на държавния, и по отношение на частния сектор и може да бъде постигната със схеми за работодателите.

Държавите ще трябва да помислят и за достъпа на ромите до здравеопазване и социални услуги, както и за подобряването на условията за живот.

Препоръките на Брюксел са да се търси сътрудничеството с местните власти и обществото за изпълнението на националните планове за ромското включване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още