fallback

Румъния ще строи два реактора в АЕЦ "Черна вода" с пари от САЩ

През лятото Букурещ прекрати преговорите с китайската CGN по проекта, проточили се шест години

10:17 | 09.10.20 г. 6

Румънското министерство на икономиката подписва споразумение за сътрудничество и финансиране на двата си нови реактора в АЕЦ "Черна вода" със САЩ, съобщава Ройтерс.

През лятото държавната Nuclearelectrica, която е собственик на АЕЦ "Черна вода" на брега на Дунав, прекрати разховорите с китайската China General Nuclear (CGN) за изграждане на два нови реактора в централата. Преговорите между двете страни се точиха шест години, припомня още агенцията.

АЕЦ "Черна вода" оперира с два 706-мегаватови блока по канадска технология и покрива около 1/5 от потреблението на електроенергия в страната. Първият реактор беше въведен в експлоатация в края на 1996 година.

Сега плановете са да бъдат построени още два блока, а ще се наложи и модернизация на съществуващите мощности. Проектът е на стойност 8 млрд. долара.

Подписи под междуправителственото споразумение по-късно днес ще сложат икономическият министър на Румъния Виргил Попеску и енергийният министър на САЩ Дан Бруйет. Предвидена е и среща между Попеску и президента на Exim Bank, собственост на федералното правителство на САЩ, Кимбърли Рийд,на която ще бъде подписан меморандум за финансирането на проекта.

Ройтерс припомня, че Румъния водеше разговори с шест европейски компании за разширяването на мощностите в АЕЦ "Черна вода". Една по една те се отказаха в периода между 2010 и 2013 година. От 2014 година Букурещ се обърна към китайската CGN, като разговорите вървяха с много бавен темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още