fallback

АЦБ започва проучване дали банките са готови за отрицателни лихви

Институцията и Органът за пруденциално регулиране са изпратили писмо до финансовите институции

12:42 | 12.10.20 г. 1

Английската централна банка (АЦБ, Bank of England) търси информация от британските финансови институции за способността им да прилагат отрицателни лихвени проценти, без да навредят на бизнеса си, съобщава Bloomberg.

Bank of England и Органът за пруденциално регулиране провеждат проучване като част от своя анализ на паричната политика.

Въпреки че британската централна банка заяви, че понастоящем не планира да намали лихвените проценти под нулата, тя се подготвя в случай, че такъв ход някога стане необходим.

В момента референтният лихвен процент на банката е 0,1%, а губернаторът Андрю Бейли отбелязва, че допълнителното понижение може да има вредни ефекти върху цялата икономика.

лихвените

„Отрицателните лихвени проценти може да имат по-широки последици за вашия бизнес и бизнеса на нашите клиенти“, коментира в писмото си до банките председателят на Органа за пруденциално регулиране Сам Уудс.

„Централната банка и Органът за пруденциално регулиране ще разгледат по-широките бизнес последици, включително върху финансовата стабилност, безопасността и стабилността на фирмите, както и влиянието върху по-широката икономика“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още