IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Ваксината е по-важна за пазарите от изборите

Следващото голямо предизвикателство ще бъде да се убеди населението да се ваксинира

13:21 | 01.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sumit Dayal/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sumit Dayal/Bloomberg

Корпоративните резултати за третото тримесечие дават представа за това колко силно пандемията на коронавируса засяга корпоративните основи. Според Fox Business се предполага, че резултатите ще бъдат средно с 21 процента под съответното си ниво от предходната година. А според анализаторите на Goldman Sachs Group Inc компаниите ще страдат от срив на маржовете и умерен спад на приходите. Освен това те се колебаят да предоставят очаквания за бъдещите тримесечия в навечерието на изборите в САЩ, а това натоварва значително фондовия пазар.

Изборите в САЩ са по-скоро незначителни

На 3 ноември в САЩ ще има президентски избори. Напоследък те доведоха до известна несигурност на пазарите и по този начин натежаха върху курсовете. Но според експертите от инвестиционната банка Goldman Sachs влиянието на изборите върху цените на акциите е доста ниско.


В националните социологически проучвания, които трябва да бъдат третирани с повишено внимание поради сложната избирателна система, демократът Джо Байдън е по-напред в надпреварата за Белия дом. Ако обаче действително се стигне до промяна във властта, но всичко останало остане същото, това би повлияло на корпоративните печалби на акция само с 4 процента, пише Fox Business, цитирайки анализаторите на Goldman.

По-рано банката посочи, че смяната на властта във Вашингтон вече не се разглежда като вредна за икономиката, въпреки че Доналд Тръмп всъщност има репутацията на много приятелски настроен към бизнеса политик. Но според главния икономист на Goldman Ян Хациус Байдън може например да увеличи корпоративните данъци, но ползите от пакета за помощ, планиран от демократите срещу икономическите последици от коронарната пандемия, ще надвишават минуса от данъците.

От друга страна, по време на първата си публична изява след изкарването на болестта, все още действащият президент предупреди за програмата на своя претендент. Това е "социалистическо" или дори “комунистическо" предложение и би потопило страната в криза, каза Тръмп

Ваксината е от решаващо значение

Най-важното обаче е здравната ситуация: „Ваксината е по-важна за развитието на акциите, отколкото изборите“, цитиран е екипът на Goldman, начело на който е стратегическият директор за акциите Дейвид Костин. Според данни от университета “Джон Хопкинс” около 7,7 милиона от 330 млн. американци са заразени с коронавирус, от който са загинали над 210 000 души.


В момента обаче изглежда, че ваксината все още не е близо. Анализатори на Good Judgment оценяват вероятността ваксината да бъде достъпна за американците през първото тримесечие на 2021 г. сега само на 42% (първоначално 71%). Най-вероятно е (48%) ваксина да има през второто или третото тримесечие на следващата година.

Американският президент Доналд Тръмп разпространява оптимизъм в това отношение - вероятно и защото в момента е в предизборна кампания. Администрацията на Тръмп заяви, че до края на тази година за уязвимите групи могат да бъдат на разположение 100 млн. дози ваксина. А за широката общественост ваксина би могла да бъде достъпна до средата на 2021 г. Тръмп също така обеща, че „китайският вирус“ ще бъде „победен веднъж завинаги“. Многобройни експерти обаче смятат прогнозите му за пандемията за твърде розови и го обвиняват в провал.

В Goldman обаче виждат нов проблем в този контекст: Според анализаторите най-голямото предизвикателство ще бъде да се убеди населението да се ваксинира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
мори ти тази ваксина мозъчните клетки ... много си увеличил дозата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
ич не ми и требе , аз сам си произвеждам ваксината ... казва се гроздомицин ... мори секаква гад от вируси до *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
ти па за много ценен кадър се имаш , кой ти каза ще ще има ваксина за теб ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
тия дето слагат минуси имат възможността да се възползват и от моята ваксина ... да се мушкат двойно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
хаха... голдман сакс да го поемат целия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Като на всеки 6 месеца се ваксинират политици като Меркел, Макарон и Джонсън, мениджмънта на фарма компаниите и всички, които пищят за ваксината като тея от Голдман Съкс, Бил Гейтс, жена му и децата му и Фаучи и т.н. ако нямат никакви проблеми след 10на години, тогава и аз може да се замисля да се ваксинирам, но не обещавам нишо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
то само чоек кат види Голдмън Сакс и ваксини с вкарване на убеждения, ааааре нема нужда аз им предлагам да почнат от CEOто им да си втъкне една в аналното отверстие после на господарите на банката една от противните юдейски фамилийки и тагай да се замислят кво и кой да убеждават .... желаем им успех в отвъдното ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още