fallback

Полша ще води преговори за цената на газа от Русия

Страната вече осъди "Газпром" в Арбитражния съд в Стокхолм заради надценения природен газ

19:20 | 02.11.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Полската държавна PGNiG ще опита да предоговори цената на природния газ от Русия, става ясно от съобщение на компанията. Тя получава газ от "Газпром Експорт" по силата на дългосрочен договор, подписан през 1996 година. Той предвижда преразглеждане на условията на всеки три години.

По този договор Полша трябва да получава 10 млрд. куб. метра природен газ годишно. Според клаузата take-or-pay страната трябва да получи най-малко 8,7 млрд. куб. метра.

Полша вече нееднократно заявява, че няма да продължи договора с "Газпром Експорт" след 2022 година. Страната се надява да получава втечнен природен газ от СА Щ чрез терминала си в град Швиноуйшче, както и през газопровод от Норвегия.

През юли PGNiG получи компенсация от "Газпром" в размер на 1,5 млрд. долара, след като осъди руския гигант в Арбитражния съд в Стокхолм заради по-висока цена на газа в периода 2014 - 2020 година.

В началото на октомври полските регулатори наложиха рекордна глоба от 7,6 млрд. евро на "Газпром" заради "Северен поток 2".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още