IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ запази лихвата и увеличи програмата си за изкупуване на облигации

Допълнителното изкупуване на книжата ще започне през януари и ще приключи до края на 2021 г.

09:44 | 05.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В рамките на поредния кръг от стимули за подпомагане на британската икономика след втората вълна от ограниченията за разпространението на коронавируса Английската централна банка (АЦБ) увеличи програмата си за изкупуване на облигации със 150 млрд. лири (195 млрд. долара), което надмина очакванията на икономистите, съобщи Bloomberg. Икономистите очакваха допълнителния обем да е от 100 млрд. лири.

Банкерите гласуваха единодушно да увеличат целта си за закупуване на активи до 875 млрд. лири и да запазят референтния лихвен процент на 0,1%.

Допълнителното изкупуване на облигации ще започне през януари и ще приключи до края на 2021 г., съобщи Централната банка. Банкерите са готови да ускорят темпото на покупки, ако функционирането на пазара се влоши, добавят източници от банката.

Английската централна банка облекчава паричната политика за четвърти път от март насам, заливайки икономиката с пари в опит да намали разходите по заеми и да помогне на правителството в огромните разходи за борбата с пандемията.

АЦБ също така намали прогнозите си за икономически растеж, като сега очаква свиване през четвъртото тримесечие.

Решението на банката се случва в деня, в който Англия се събужда в частична едномесечна блокада, целяща да помогне за овладяването на новите случи на коронавирус.

Финансовият министър Риши Сунак ще говори в Парламента за подкрепата на правителството за бизнеса и домакинствата по-късно в четвъртък.

Програмата за изкупуване на облигации, която сега е повече от два пъти по-голяма от размера си преди кризата, е предпочитаната мярка на АЦБ за поддържане на пазарите стабилни и разходите по заеми ниски.

Стимулът ще действа и като "омекотяваща възглавница" срещу всякакви смущения, причинени от излизането на Великобритания от единния пазар в края на годината. Брюксел и Лондон все още остават разделени в позициите си и след приключилия вчера нов етап от преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още