IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на UniCredit се свива с по-малко от очакваното

Понижението на голямата италианска банка е с 42%, но анализаторите очакваха по-силен срив

15:24 | 05.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата италианска банка UniCredit се представи по-добре от очакваното през третото тримесечие. Като цяло италианците са спечелили 680 млн. евро, с 42 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година, както обяви в четвъртък компанията майка на на българската “Уникредит Булбанк”.  Анализаторите обаче бяха очаквали още по-силен спад на печалбата, а инвеститорите реагираха със задоволство, като акциите добавиха повече от един процент на борсата в Милано, предава Ройтерс.

На фона на предизвикателствата от кризата, свързана с COVID-19, групата отчита основна нетна печалба от 0,7 млрд. евро за третото тримесечие на 2020 г., което представлява ръст от 31,1% спрямо второто тримесечие на 2020 г., благодарение на по-високи приходи, дисциплина по отношение управление на разходите и усъвършенстван бизнес модел.


  
"Благодарение на нашите много силни капиталови и ликвидни позиции, ние ще продължим да подкрепяме нашите клиенти независимо от средата, в която се намираме. UniCredit е подготвена да посрещне нарастващата активност на клиентите и е готова да подкрепи общностите при надигащата се втора вълна от Covid-19”, коментира Жан Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на банката.

През летните месеци търговският бизнес на UniCredit се е представил добре, подобно на конкурентите в други европейски страни и САЩ. Поради кризата клиентите са имали по-голяма нужда от съвети и финансиране, те също така са пласирали повече облигации и са осъществили повече IPO-та, отколкото в началото на годината.

Приходите в търговския отдел са се увеличили с десет процента до 455 млн. евро. В цялата група обаче те са паднали със 7,4 процента до 4,4 млрд. евро, което се дължи главно на по-ниските приходи от лихви. От друга страна, рисковите провизии за лоши кредити се оказват по-ниски от очакваното - 741 млн. евро.

Кредиторът подобрява целите си в плана по отношение спестяване на разходи с 25%, достигайки до 1,25 милиарда евро. Освен това банката е напът да постигне целите си за 2020 г. от над 0,8 млрд. евро основна нетна печалба; потвърдена е и целта за 2021 г. за от 3 до 3,5 млрд. евро.
 
За финансовата 2021г. банката потвърждава цена на риска в долния край на диапазона от 70 до 90 базисни пункта.
 
Мустие пое ръководството на UniCredit в средата на 2016 г. и оттогава радикално преструктурира банката. Той съкрати хиляди работни места и затвори многобройни клонове. Въпреки това мениджърът не се стреми към сливане с конкурент, както многократно подчерта. Първоначално банката му щяла да се съсредоточи върху собственото си преструктуриране. В миналото често имаше спекулации, че UniCredit се интересува от Commerzbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още