fallback

Фондовете в ЕС трябва да са по-добре подготвени за пазарни турсове

Предупреждението е на Европейски орган за ценните книжа и пазарите след анализ на сектора

20:57 | 13.11.20 г.

Фонд мениджърите трябва да подобрят готовността си за сътресения, след като проблемите на пазарите заради коронакризата през март показаха наличие на някои слабости. За това предупреждава регулаторът на ценните книжа в Европейския съюз, цитиран от Ройтерс.

Фондовете, изложени на корпоративен дълг, както и фондовете за недвижими имоти са показали готовност да отговорят адекватно на натиска за обратно изкупуване само с ограничен брой временни прекъсвания, посочват от Европейски орган за ценните книжа и пазарите след анализ на сектора.

Притесненията за оценката на портфоило активите са налице, особено за фондовете за недвижими имоти, за които кризата може да има по-значителен ефект в дългосрочен план, посочват още от институцията.

 „Въпреки това станаха ясни слабости, които трябва да бъдат адресирани, за да се подсили готовността на фондовете за бъдещи шокове, и ние установихме редица приоритетни области, върху които фондовете и мениджърите трябва да се фокусират“, посочва председателя на регулатора Стивън Майор.

Той също така заяви, че са необходими промени в европейското законодателство, „за да се гарантира, че средствата за управление на ликвидността са широко достъпни за мениджърите на активи в ЕС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още