fallback

ЕС успява да си осигури около 2 млрд. дози на ваксини срещу коронавирус

Последната сделка на блока в това отношение е с биотехнологичната компания CureVac, която ще достави до 405 млн. дози на страните от ЕС

20:40 | 16.11.20 г. 12

Европейският съюз (ЕС) сключи сделка за до 405 милиона дози от потенциалната ваксина срещу COVID-19 с биотехнологичната компания CureVac, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, като по този начин общите доставки, осигурени от блока, достигат близо 2 милиарда дози. 

Сделката с CureVac следва споразумения за доставка между ЕС с AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi и Pfizer за общо 1,4 милиарда дози от потенциалните им ваксини, съобщава Ройтерс.

„Радвам се да обявя новото споразумение за закупуване на до 405 млн. дози от ваксината, произведена от европейската компания CureVac“, заяви Урсула фон дер Лайен, като добави, че споразумението е договорено след извършено финансиране на компанията от страна на ЕС за разработване на ваксината.

ЕС, с население от около 450 милиона души, води преговори с CureVac за експерименталната ѝ ваксина срещу COVID-19 поне от юли, става ясно от документ, видян от Ройтерс, потвърждаващ новината.

Сделката ще бъде одобрена от ЕК във вторник (17 ноември), заяви Фон дер Лайен, докато действителното подписване ще се извърши няколко дни по-късно.

Съгласно договорите за предварително закупуване, постигнати от ЕС по време на пандемията, блокът прави невъзстановима първоначална вноска към производител на ваксини, за да осигури определен брой дози на договорена цена, която след това ще бъде платена от страните от блока, желаещи да закупят ваксината, само след като тя бъде определена като безопасна и ефективна от регулатора на ЕС по лекарствата.

Договорената цена за ваксината не е оповестена в документа.

Сделката първоначално ще обхване 225 милиона дози, с опция за закупуване на още 180 милиона, посочват от Ройтерс.

Фон дер Лайен също така заяви, че се надява скоро да финализира сделката с Moderna за нейната ваксина, като компанията обяви по-рано днес, че първоначалните данни от клиничните изпитания са показали, че ваксината ѝ срещу коронавирус е ефективна на над 94%.

Обявените от Moderna резултати са предществани от успеха в разработките от страна на други две компании. Седмица по-рано подобен тестови агент, разработен от Pfizer Inc. и BioNTech SE, се установи като над 90% ефективен при междинен анализ. И двете ваксини разчитат на технология, базираща се на информационната РНК, която никога не е била използвана за създаване на одобрена ваксина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още