fallback

Ваксината на AstraZeneca показва средно 70% ефективност

При две различни схеми на прием ваксината е показала 90% и 62% ефективност

10:48 | 23.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател

Ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно от AstraZeneca и Университета в Оксфорд, успешно предотвратява заразяването с болестта при повечето хора, но не можа да достигне високата летва, зададена от медикаментите на Pfizer и Moderna, показват първите резултати от мащабно проучване.

Ваксината е предотвратила разболяване при средно 70% от участниците в проучване, показват първите данни от анализа на резултатите, съобщава Bloomberg.

Те обединяват два различни режима на дозировка, което повдига въпроса за това коя е най-добрата схема за прием. В рамките на едната, при участие на 2700 души, има 90% ефективност, докато другата – с участието на 9000 души, показва 62% ефективност.

Най-добрите резултати са получени, когато на доброволците е дадена половин доза от медикамента, месец преди да получат пълна дозировка.

Тези данни изглеждат не толкова обещаващи, колкото тези от Moderna, която обяви, че нейната ваксина е предпазила от разболяване 94,5% от участниците в проучването според първите данни. Pfizer, която работи съвместно с германската BioNTech, съобщи, че техният медикамент предпазва от симптоматично разболяване 95%.

От AstraZeneca съобщиха, че тяхната ваксина няма сериозни странични ефекти и се приема добре сред всички възрастови групи и при различните дозировки. В проучването обаче не са включени участници с тежка форма на Covid-19, както и такива, които са на болнично лечение.

Въпреки по-ниската ефективност британската ваксина има своите предимства, когато става въпрос за разпространение. Докато другите два медикамента трябва да бъдат съхранявани при изключително ниска температура, то тази може да се държи в хладилник, което я прави по-лесна за транспортиране и съхранение. Също така се очаква и цената ѝ да бъде по-евтина.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок определи новините от AstraZeneca като „фантастични“.

„Тези стойности… показват, че ваксината в правилната дозировка може да бъде до 90% ефективна“, каза той, цитиран от Ройтерс.

„Имаме поръчани 100 млн. дози и ако всичко върви добре, по-голямата част ще е в наличност през новата година“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още