fallback

Образование и повече подкрепа ще приобщава мигрантите към ЕС

Чужденците продължават да срещат трудности при намиране на работа, достъп до образование и здравни услуги, сочи европейска стратегия

21:40 | 24.11.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) представи нова стратегия за интеграцията на мигрантите в европейското общество. Основните мерки, които са залегнали в него са образование и обучение, подобряване на възможностите за заетост, както и на достъпа до здравни услуги.

В документа е отбелязано, че приобщаването изисква както усилия от страна на пристигащите мигранти, така и от приемащата общност.

34 млн. души, или 8% от населението на ЕС, са родени в държава извън общността. 10% от хората във възрастовата група 15-34 години имат поне един родител, роден извън ЕС, показва статистиката на Брюксел. Анализите показват, че дори родените в ЕС наследници на мигранти продължават да срещат затруднения по отношение на достъп до образование, заетост и като цяло социално приобщаване.

По отношение на образованието страните от ЕС ще трябва да обхванат мигрантите и децата, чиито родители са родени извън общността, още от най-ранна възраст, препоръчва стратегията. За по-добра интеграция на пристигащите чужденци се предвижда признаването на квалификации и повече езикови курсове, които да бъдат заплатени със средства от ЕС.

ЕК ще работи със социалните и икономическите партньори и с работодателите, за да насърчава интеграцията на пазара на труда на мигрантите, както и ще насърчава предприемачеството.

Хората с произход извън ЕС трябва да имат свободен достъп до здравни услуги, отбелязват още от Брюксел. Със средства от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Фонд "Убежище и миграция", както и чрез различни други платформи ще бъде осигурен достъп до подходящи жилища на достъпни за мигрантите жилища.

Държавите от общността трябва да гарантират, че няма да допуснат дискриминация на жилищния пазар и сегрегация.

Защо са нужни действия?

Данните на Евростат показват, че родените извън ЕС, все още срещат трудности и дискриминация при намиране на работа, достъп до образование и социално включване.

Статистиката за 2019 година показва, че 38,5% от чужденците на възраст между 25 и 64 години са с ниско образователно равнище. В същото положение са 19,6% от родените в страните от ЕС. В риск от социално изключване са 39% от гражданите на общността, родени извън ЕС, спрямо 19,5% от родените в страни от общността.

27,6% от чужденците живеят в пренаселени жилища, спрямо 14,2% от родените в границите на ЕС.

По данни на Евростат през 2019 година 64,2% от мигрантите в ЕС работят, спрямо почти 74% от родените в рамките на общността.

"Политиките за интеграция и приобщаване са от жизненоважно значение за новодошлите и местните общности и допринасят за изграждането на сплотени общества и силни икономики", коментира комисарят, отговарящ за утвърждаване на европейския начин на живот, Маргаритис Схинас, цитиран от пресцентъра на ЕК.

"Всеки, който има право да бъде в Европа, следва да има достъп до инструментите, от които се нуждае, за да реализира пълния си потенциал и да поеме правата и задълженията, свързани с пребиваването в съюза", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още