IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия затваря магазини и училища, за да овладее втората вълна на Covid-19

Страната влиза в по-строга блокада, защото броят на заразените с коронавирус продължава да расте бързо

13:01 | 13.12.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германия ще наложи по-строга блокада от сряда, 16 декември, като ще затвори магазините за стоки, които не са от първа необходимост. Освен това правителството призова работодателите да затворят офисите си и настоя учениците да си останат у дома и да учат от дистанция, пише Bloomberg.

По-строгите рестрикции, включително забрана за събирания на Нова година, ще са в сила поне до 10 януари, след като по-леката блокада не успя да ограничи нарастването на броя на заразените с Covid-19 и на смъртните случаи.

Канцлерът Ангела Меркел се съгласи с мерките заедно с управляващите отделните провинции по време на разговор, проведен днес, и предупреди за нарастващия натиск върху здравната система на страната.

„Има спешна нужда от действия“, коментира Меркел по време на пресконференция. „Имаме нарастване на заразените и експоненциален растеж през последните дни, а това означава, че ще трябва да скърбим за много жертви“

След като успешно се справи с първата вълна на пандемията, страната изостава от много от съседите си, а властите са подложени на все по-голям натиск да действат само дни преди Коледа. В петък броят на заразените и починалите от Covid-19 записа рекорден ръст.

Проблемите на Германия в справянето с пандемията са свързани с нейната сложна и понякога недобре действаща федерална система, стремежът на Меркел да държи границите отворени и политическите властови игри преди изборите през 2021 г. Всичко това поставя най-голямата европейска икономика пред риск от пореден удар по потребителското и бизнес доверието, след като пролетната блокада предизвика срив в активността.

Същевременно група търговци на дребно писа писмо до Меркел, в което я предупреждава за „катастрофалните последици“, ако магазините бъдат затворени по време на ключовия за пазаруването декември, пише вестник Bild.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
аз пък имайки опит и то дълъг в немски компании бих казал - немската корупция е високо над останалия западен свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Ти сигурно живееш и работиш в Германия от десетина години и затова с такава увереност говориш за немската дисциплина. Имам няколко дългогодишни приятели, които по различно време се преместиха в Германия (лекари, IT и инженер) - всичките разказват, че немската дисциплина е мит. И такива истории разказват, че даже не е за вярване. Отделно разказват нагледни истории за безхаберие и некомпетентност на високо управленско ниво (да си започнал работа във фирмата и една година ти още няколко човека да чакате да ви подпишат трудовите договори и да си получите вашите екземплари) През финансовата криза 2008 в Германия е имало около 650К служители, които са минали на намалено работно време и държавата ги е подпомагала. Сега са над 7,5 милиона служители при 25-26 милиона работещи в страната. И сигурно до март, април ще станат още повече. Правете сметка какви са пораженията за икономиката и кога или дали изобщо нещата ще се върнат към предишното нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Ето така се убиват цели индустрии с цел да се постави човечеството под управлението на тирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
добре е да се провери какъв от вестници, сайтове, медии са собственост на китайски предприемачи и тогава ще ми се докажат подозренията. и айти джаяантите, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
penman
преди 3 години
Вие (пролетарията) с ч.уковете на рамо и в тоалетните ви е много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
"Германия затваря магазини и училища, за да овладее втората вълна на Covid-19 "За третата вълна да затвори и тоалетните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
експериментът вече касае каква доза видиотяване понася всяка нация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
глобалисткото театро се вихри с пълна сила ... 0,25 на 1000 смъртни случаи ... и затваряме държавата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още