IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Стефанов: Трябва да привлечем инвеститори за икономическия растеж

Въвеждането на нови ядрени източници ще излезе скъпо на България, коментира директорът на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията

12:01 | 16.12.20 г.
Руслан Стефанов: Трябва да привлечем инвеститори за икономическия растеж

“Важно за България е привличането на множество знакови инвеститори в потенциални сфери на растеж като зелена икономика и дигитализация”, посочи той.

Според Стефанов причините за изоставането на България спрямо страните в Европейския съюз са комплексни, включително липсата на ясна ориентация, невъзможността на страната да се справи достатъчно добре с овладяването на пандемията, политическата нестабилност, войната между институциите и др.

“България има нужда от сериозни и дълбоки реформи в много сектори, като е важно да започне да се инвестира в районите, които ще са най-силно засегнати от енергийния преход”, смята експертът.

Стефанов коментира и друга тема, свързана с амбициите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г.

“Постепенно България влиза в ритъм, но сме доста закъснели. Има доста неясноти как ще се случи този преход и за сметка на какво ще бъде той. Очевидно страната ще трябва да се откаже от своите въглищни електроцентрали до 2030 г.”, отбеляза директор на Икономическата програма на ЦИД.

Той прогнозира, че това ще доведе до съществено поскъпване на енергията. Стефанов обясни, че алтернативите пред страната ни са преориентиране към възобновяеми енергийни източници; към т.нар. гориво на прехода - природния газ; към ядрени мощности.

Директорът на Икономическата програма на ЦИД препоръча на правителството да даде ясни разчети какви ще са последствията и какви мерки ще се вземат за преодоляване на негативните социални и икономически последствия основно за регионите около Стара загора, Перник и Кюстендил. Той напомни, че са това са предвидени стотици милиони левове за преквалификация и само от властта зависи как ще извърши този преход.

Стефанов потвърди, че завършване на интерконектора с Гърция ще позволи по-сериозна диверсификация и намаляване на цените за българските потребители и поставянето на таван, който ще е необходим, когато светът излезе от кризата и ще започнат да се повишават тези разходи.

Експертът е категоричен, че въвеждането на нови ядрени източници ще излезе скъпо на България.

„По-неприятното е, че се заключва на практика развитието на страната в технология, която е от 90-те години на миналия век, а това не е много привлекателен вариант. По този начин се губят възможностите за демократизация и централизация на електроенергийната система, което се изисква от „Зеления пакт“ за развитието на малки централи, които са най-близко до потребителите“, поясни Стефанов.

По думите му разчетите на ЦИД, направени по европейските модели, показват, че България няма да има нужда от нова ядрена мощности до излизането на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ от експлоатация след 2050 година.

Той е на мнение, че добавянето на нови ядрени мощности, без значение каква технология ще изберем, ако не е от най-новите модулни реактори, за които и инвестицията е по-малка, „означава заключване и възможност те да работят на загуба и да се субсидират от българските потребители“.

Що се отнася до политиката на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, Руслан Стефанов е убеден, че той няма да промени отношението на страната към двата стратегически енергийни проекта на Кремъл - “Северен поток 2” и “Турски поток”.

Как българската енергетика ще отговори на целите на ЕС? Защо природният газ и ядрената енергия „Транзитни горива“ може да останат без средства?  Има ли необходимост България от нова ядрена мощност? Искат ли българските потребители да субсидират нов грандиозен ядрен проект? Защо изоставаме икономически от Румъния?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Последна актуализация: 02:26 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още