IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ натискат за още санкции срещу "Северен поток 2"

Вашингтон търси помощта на своите европейски партньори, за да спре изграждането на газопровода, пише Ройтерс

13:43 | 24.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ притискат своите европейски съюзници и компании да спрат да работят по изграждането на "Северен поток 2". Това твърди Ройтерс, позовавайки се на свой високопоставен източник в администрацията на Доналд Тръмп.

Очаква се, че през следващите седмици може да има още ограничения, които да спрат работата по проекта.

Наложените и планираните санкции усложняват работата по газопровода, каза в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, по повод публикацията. Според него обаче финализирането на "Северен поток 2" е от интерес на европейските потребители и затова той ще бъде реализиран.

Песков отказа да коментира има ли механизми администрацията на Белия дом да спре полагането на тръбите.

Междувременно Доналд Тръмп наложи вето на бюджета за отбрана. В този закон бяха предвидени нови санкции срещу застрахователни и сертифициращи компании, които работят по "Северен поток 2" и "Турски поток". Текстовете бяха приети от Конгреса с голямо мнозинство и се очаква ветото да бъде преодоляно.

Русия поднови строителството на "Северен поток 2" преди седмица. Очакванията са, че на 15 януари 2021 година ще започне работата и в последния, датски участък от газопровода. До момента са положение около 90% от тръбите, като сухоземните съоръжения са напълно готови.

В момента в германската изключителна икономическа зона работи корабът "Фортуна" и се очаква до края на годината да доръвши работата в този участък. "Газпром" е посочил, че същият плавателен съд ще започне работата и в датския участък, но дейността му ще бъде подпомогната и от други кораби.

На този етап от Nord Stream 2, проектната компания за газопровода, не са коментирали новината за готвените нови санкции, отбелязват от Ройтерс.

Позицията на Москва по темата е ясна - за тях ограниченията, налагани от САЩ, целят недопускане на руския газ в Европа, за да може страната да продава своя втечнен газ. От Вашингтон отговарят, че този газопровод ще наруши европейската сигурност, а това ще се отрази и на трансатлантическата сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Късно е. Германия е наясно, че без СП 2 енергетиката и ще се срине и е решена да довърши проектът. Никоя друга държава не я касае СП. Строителството ще бъде завършено най-вероятно още до пролетта. OMV подписа договор с Газпром да купува големи количества газчица... в коя да е точка от трасето. Тоест ще бъде заобиколено и условието на ЕК за диверсификация на доставките, според което Газпром можеше да използва само половината капацитет. Просто австрийците ще купуват половината газчица още в Красноярский край ако трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още