fallback

Италия залага на енергийната ефективност по пътя си към икономическо възстановяване

Новият „супер бонус 110%“ предлага данъчно облекчение на стойност 110% от инвестицията за реновиране на жилищата на италианските домакинства

18:55 | 29.12.20 г. 8

Италия смята, че новата данъчна схема за насърчаване на реновирането на жилищните сгради ще подкрепи икономиката по пътя ѝ към климатичен неутралитет и ще създаде нови работни места в страната.

На пръв поглед този подход противоречи на целта на Европейския съюз (ЕС) да насърчава борбата с климатичните промени и иновациите в замяна на инвестиции в размер на милиарди евро. Но правителството на Италия е убедено, че подпомагането на гражданите да направят домовете си енергийно по-ефективни, е най-добрият начин страната да започне възстановяването си от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg. 

Така нареченият „супер бонус 110%“ предлага данъчно облекчение на стойност 110% от инвестицията за климатично съобразни или устойчиви на земетресения подобрения на жилищата. Очаква се мярката да бъде удължена до 2022 г. като разходите около него ще достигнат 6,5 млрд. евро, като правителството иска да използва 11% от европейските средства за възстановяване на ЕС за страната, около 22 млрд. евро, за подобряване на ефективността на частните сгради, според италианските медии.

Реновирането на жилищните сгради включва поставяне на нови прозорци, фотоволтаични панели, асансьори, по-ефективно отопление и др. Заради тромавата бюрокрация обаче първите такива проекти тепърва се очаква да стартират.

Банките също са се възползвали от възможността, предлагайки специални пакети за финансиране, съобразени с плана на правителството, като повече от девет милиона домакинства заявяват, че планират да използват стимула, според проучване, направено от mUp Research и Norstat.

И все пак тази мярка е съпроводена от солидна цена. Проучване на ефектите от стимулите, видяно от Bloomberg, показва, че разходите около „супер бонус 110%“ ще възлизат на 7 млрд. евро всяка година до приключването на мярката, добавяйки около 9 млрд. евро към италианския брутен вътрешен продукт (БВП) в замяна на инвестициите.

Според изследването стимулите ще запазят или създадат 20 000 работни места.

Подобни действия от страна на Италия могат да послужат като пример и за други страни от ЕС. Блокът иска да удвои темпа на реновиране на жилищните сгради и офисите през следващото десетилетие в опит да спести повече енергия и да по-стигна по-строгите климатични цели, които вече си постави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още