fallback

Германия ще подпомогне строежа на "Северен поток 2" с публична фондация

Провинция Мекленбург-Предна Померания се надява с фондацията да бъдат заобиколени заплахите за нови санкции от САЩ

17:14 | 06.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател

Германската провинция Мекленбург-Предна Померания планира да създаде фондация, чрез която да улесни завършването на тръбопровода „Северен поток 2“ за газ от Русия, заобикаляйки заплахите за още американски санкции, които вече бавят проекта.

Според Вашингтон чрез „Северен поток 2“ Европа застрашава енергийната си сигурност, увеличавайки зависимостта си от Москва. От своя страна, Русия обвинява САЩ, че използват санкциите, за да блокират газопровода и да подпомогнат собствената си газова индустрия.

Говорител на офиса на премиера на провинцията потвърди съобщенията в медиите, че коалиция от консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите иска да създаде публична фондация, съобщава Ройтерс.

Държавната телевизия NDR съобщи по-рано, че фондацията ще подпомогне ролята на възобновяемите енергийни източници и газа като мост към по-чисти горива и ще предпазва компаниите, заети в изграждането на „Северен поток 2“ от американски санкции.

„Мога да потвърдя, че правителството на провинцията възнамерява да създаде фондация за защита на климата, която ще бъде разгледана на среща на кабинета днес (в сряда) и че парламентът в провинцията трябва да я разгледа на среща утре (в четвъртък), заяви говорителят.

Повече подробности за целите на проекта ще станат ясни на по-късен етап, но подпомагане на завършването на „Северен поток 2“ е част от дневния му ред, допълни още той. По думите му трябва да бъде получено одобрение от парламента в провинцията, тъй като фондацията ще оперира с публични средства.

За САЩ ще бъде много по-трудно да санкционират държавна фондация с мерки като замразяване на средства, отколкото частни компании.

До момента „Северен поток 2“ е готов на над 90%.

Консорциумът, който строи газопровода, се очаква да започне полагането на последните 100 км тръби в датски води на 15 януари.

Партньори по проекта са компаниите Uniper, BASF, Wintershall Dea, Royal Dutch Shell, OMV и Engie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още