fallback

Турските акции отбелязват най-дългата седмична серия ръстове от 2009 г.

Индексът Borsa Istanbul 100 напредна с 3,4% през първата седмица на януари, достигайки нов рекорден размер

10:53 | 09.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турският фондов пазар записа най-продължителната си печеливша седмична серия от над 11 години насам на фона на увеличения апетит за рискови активи и преминаването към по-традиционни парични политики в страната.

Индексът Borsa Istanbul 100 напредна с 3,4% през първата седмица на януари, достигайки нов рекорден размер, като отбеляза и десета поредна седмица на ръстове. Това прави ралито, започнало след смяната на турското икономическо ръководство в началото на ноември, най-дългото от май 2009 г. насам.

Чуждестранни инвеститори са купили турски ценни книжа на стойност 1,6 млрд. долара, като от смяната на финансовия министър и гуверньора на централната банка насам лирата е поскъпнала с 13% спрямо долара. В същото време оптимизмът около напредъка при разпространението на ваксините срещу коронавируса и надеждите за повече стимули във водещите икономики прехвърлиха интереса и към развиващите се пазари.

Прогнозите за турския пазар зависят до голяма степен от чуждестранните инвеститори, тъй като ентусиазмът за акции на местните е почти сигурно, че ще се стопи, коментира Хайдар Акун, управляващ партньор в Marmara Capital в Истанбул.

„Имаше еуфория сред местните инвеститори след лесните ръстове при всички компании с малка капитализация, но това ще приключи в някакъв момент“, заяви той. „Ще се случи или чрез затягане на правилата за маржин търговия, изоставянето на забраната за продажби на късо и увеличаването на дневните ценови маржове до 20% от 10% - или най-вероятно след ново увеличение на лихвите, което ще намали апетита на местните инвеститори за ценни книжа“, коментира още Акун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още