fallback

По бързата процедура: Навални бе осъден на 30 дни затвор

44-годишният политик е нарушил изискванията на условна присъда по дело, което според него е изфабрикувано

16:50 | 18.01.21 г. 16
Автор - снимка
Създател

Руски съд осъди по спешна процедура след завръщането му от Германия противника на Кремъл Алексей Навални на 30 дни затвор. Той ще бъде в ареста до 15 февруари, заяви говорителят му в понеделник. Според довереник на Навални руската прокуратура е подала искова молба за осъждането му веднага след кацането в руската столица, предава DPA.

44-годишният мъж е нарушил изискванията на условна присъда по дело, което според него е изфабрикувано. На днешното заседание на съда, част от което бе излъчвано на живо от привърженици на Навални, можеше да бъде взето друго решение, което да трансформира в ефективна условната му присъда от 3,5 години. Опозиционният лидер критикува процеса като политическа инсценировка с цел да го заглуши.

На видео, заснето в полицейски участък, се чува как Навални назовава съдебното заседание "тотално беззаконие" и обвинява президента Владимир Путин, че от страх погазва наказателния кодекс. Пред полицейския участък, при температура минус 18 градуса, се бяха събрали около 200 привърженици на Навални, които настояваха той да бъде освободен.

Представители на ООН и западни държави призоваха Русия да освободи опозиционния политик, а някои държави заплашиха с допълнителни санкции срещу руски чиновници, отговорни по случая. 

Руският външен министър Сергей Лавров отново поиска от Германия доказателства, че 44-годишният мъж е бил отровен. „Изпълнете международните си задължения", каза Лавров на онлайн пресконференция в понеделник. Русия не успя да докаже каквото и да е отравяне с химическия военен агент „Новичок“ и затова не започва разследвания, пояснява руският министър.

Навални стана през август жертва на атака в Русия с невротоксина Новичок, който е забранен като химическо оръжие. Впоследствие руснакът бе лекуван в Германия. В неделя се завърна в Русия и беше арестуван веднага след като кацна. Той е бил обявен за издирване, обясниха от властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още