fallback

Армин Лашет получи леден прием от водещия си претендент за коалиционен партньор

Сълидерът на Зелените отправи остра критика срещу новия председател на ХДС за липсата му на визия и обеща да се бори за гласове

21:33 | 18.01.21 г.
Автор - снимка
Създател

Новоизбраният лидер на партията на германския канцлер Ангела Меркел получи студен прием от водещия претендент за коалиционен партньор на консерваторите след парламентарния вот в страната през септември.

Роберт Хабек, сълидер на германската Партия на зелените, отправи остра критика срещу Армин Лашет за липсата му на визия и обеща да се бори за гласове с християндемократите (ХДС), преди да обмисли възможността за коалиция. Коментарът му е сигнал, че предстои трудна предизборна кампания в навечерието на очакваното политическо пренареждане след 16 години управление на Меркел.

„Лашет е човек, който слага спирачки на политическите концепции“, коментира Хабек в понеделник по време на онлайн пресконференция, цитиран от Bloomberg. „Въпросът е дали може да се управлява със спирачки“, допълни той.

Умереният премиер на Северен Рейн-Вестфалия победи дългогодишния критик на Меркел Фридрих Мерц за лидерския пост на най-влиятелната германска партия. Традиционно лидерът на ХДС е кандидатурата на консерваторите за канцлер, но далеч по-популярния Маркус Зьодер от сестринския баварски Християнсоциалния съз (ХСС) може да бъде избран за кандидат-канцлер.

Зелените все още са втора по популярност партия в най-голямата европейска икономика. Коалиция между тях и ХДС се вижда като най-вероятен път за постигане на мнозинство. Възможно е обаче Зелените да поискат тристранна коалиция със социалдемократите или Партията на левите.

По думите на Хабек консерваторите трябва да променят стратегията си по редица въпроси като климатичните промени, устойчивото земеделие и фискалната политика. Той също така разкритикува и подкрепата на ХДС за „Северен поток 2“ и заяви, че проектът трябва да бъде замразен, най-малкото за да се окаже натиск върху Москва заради ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

„Речта на Лашет беше фокусирана върху настоящето, а изборната кампания ще е за изковаване на бъдещето“, каза още сълидерът на Зелените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още