fallback

ЕС настоява производителите на ваксини да спазват сроковете

Ще използваме правните средства, с които разполагаме, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

16:32 | 24.01.21 г. 3

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като партньорите Pfizer/BioNTech предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания AstraZeneca също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното. 

"Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме", заяви Мишел пред радио "Европа 1".

Италианският премиер Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини срещу COVID-19 за закъсненията в доставките и по-малките доставяни количества, свързани с проблеми в снабдителската верига, предаде ДПА. "Тези закъснения представляват сериозно неспазване на договорите и нанасят огромни вреди на Италия и други европейски страни", написа Конте снощи във Facebook. Премиерът обяви, че италианският здравен министър Роберто Сперанца вече е говорил с представители на AstraZeneca и каза, че ще бъдат предприети правни стъпки срещу фирмата, както и срещу Pfizer/BioNTech, за да се засили натискът за спазване на търговските договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още