IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля раздяла с държавните дялове в частни фирми

Федералната република държи дялове в Deutsche Post, Deutsche Telekom и втората по големина търговска банка Commerzbank

11:41 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер обмисля продажбата на държавните участия в редица фирми, за да може страната да финансира високите разходи заради кризата.

„Стойността на държавните притежания нарасна значително през последните години. Ето защо трябва да проучим кои държавни участия могат да бъдат намалени", каза Алтмайер пред Welt am Sonntag. Това също щяло да вкара пари в държавната хазна, които могат да се използват добре за бъдещи инвестиции.

Федералното правителство държи активи на стойност милиарди евро – в компании като Deutsche Post, Deutsche Bahn, Deutsche Telekom и втората по големина търговска банка Commerzbank. Алтмайер е против повишаването на данъците като алтернатива на по-високите приходи.

„Колкото по-бързо икономиката започне да работи отново и може да позволи на своите сили за самолечение да заработят, толкова повече данъчните приходи ще растат, без да се налага да увеличаваме данъците", каза той пред Welt am Sonntag.

Ходът на Алтмайер се случва в средата на разгорещен дебат за това как трябва да продължи да се определя федералният бюджет през следващите години - дали трябва да се поемат нови дългове, дали трябва да има увеличение на данъците, или пък трябва да се съкратят разходите. Федералното правителство пое огромни дългове, например за финансиране на програмите за помощи за икономиката на стойност милиарди евро.

За целта т. нар. „дългова спирачка“, закрепена и в конституцията, беше отменена.

Наскоро началникът на кабинета на Ангела Меркел Хелге Браун стартира дебат за продължаващото съществуване на дълговата спирачка. Тя позволява нови заеми в много ограничена степен. Коронакризата обаче продължава, а федералното правителство очаква по-малък растеж тази година, отколкото се надяваше първоначално.

Алтмайер каза пред вестника, че все още смята, че дълговата спирачка е правилна. „Тя дисциплинира и функционира и дава на бъдещите поколения достатъчно финансова свобода. Тя е достатъчно гъвкава, за да може да действа по време на криза“. 

Само защото публичните финанси са ефективно консолидирани с дълговата спирачка, Германия има толкова добра репутация на международните финансови пазари, смята още министърът. „Трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че така и ще остане. Докато съществува това доверие, ние можем да вземаме назаем пари на много ниски или дори отрицателни лихвени проценти“. 

Увеличенията на данъците биха били „отрова за икономиката“, защото Германия вече има високи данъци, дори по международни стандарти, казва още Алтмайер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още