fallback

Франция: "Северен поток 2" не трябва да се смесва с темата за Навални

Ако газопроводът заработи, това ще намали цената на газа за Германия и Европа, смятат в германското икономическо министерство

13:30 | 03.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Франция няма да оказва натиск на Германия относно действията по "Северен поток 2", коментира външният министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс. Той беше категоричен, че проектът е въпрос на енергийната независимост и не трябва да се смесват с казуса с ареста на Алексей Навални.

В понеделник (1 февруари) министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон заяви, че Берлин трябва да спре подкрепата си за газопровода по дъното на Балтийско море като санкция срещу Москва за ареста на Алексей Навални.

Подобен призив се съдържаше и в резолюция на Европейския парламент, гласувана по време на пленарната сесия през януари.

Вчера опозиционерът получи ефективна присъда от 3 години и половина по обвинения за нарушение на условната му присъда.

Междувременно Министерството на икономиката на Германия отбеляза в отговор на въпрос на депутат от Бундестага, че цената на природния газ за страната и за Европа ще се понижи, ако "Северен поток 2" влезе в експлоатация, пише ТАСС.

С този газопровод пътят на природния газ от Русия до Германия се намалява с 2 хил. километра спрямо трасето през Украйна. В допълнение намаляват и транзитните такси.

САЩ вече дават сигнали, че са готови на преговори за "Северен поток 2". Новият президент на страната Джо Байдън го определи преди години като "лоша сделка за Европа" и досега не е променял позицията си. Източници на германското издание Handelsblatt обаче съобщават, че Вашингтон очаква конкретни предложения от Германия как проектът да бъде реализиран с най-малко геополитически щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още