IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания тества ефекта от смесване на ваксините срещу коронавируса

В страната ще проучат имунния отговор след поставяне на първа доза от ваксината на Pfizer/BioNTech и втора - на AstraZeneca

11:15 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Великобритания ще проучи ефекта от смесване на ваксините срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, съобщава Ройтерс. Властите в страната искат да видят какъв имунен отговор се получава, ако пациентът получи една доза от едната ваксина и реваксинация с другата.

Двете ваксини са от различен тип - разработката на Pfizer/BioNTech е mRNA, а на AstraZeneca е аденовирусна векторна ваксина. Заради проблеми с доставките обаче британците планират да проучат дали процесът по ваксиниране не може да бъде по-гъвкав.

Очаква се данни от проучването да бъдат публикувани през юни.

Участващите в проучването ще получат първа доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, а реваксинацията ще бъде с разработката на AstraZeneca. Двете дози ще се слагат в интервал между 4 и 12 седмици.

Очаква се в проучването да участват 800 души, което съществено по-малко от проучванията за ефикасността на ваксините, правени от самите компании преди месеци. Учените ще изследват изграждането на антитела и отговора на Т-клетките след поставянето на ваксините.

И двете ваксини имат одобрение за използване във Великобритания. В момента британците се ваксинират с две дози от една ваксина, поставени в интервал от 12 седмици.

По данни на британските власти към момента са ваксинирани около 10 млн. британци от началото на кампанията на 8 декември. Под 500 хил. обаче са получили и втора доза, тоест завършване на пълния курс на имунизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още