IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания ще построи първия изкуствен енергиен остров в Северно море

Мащабният проект се реализира от два от големите пенсионни фонда в страната и компанията Andel

08:30 | 05.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Дания даде разрешение за изграждането на първия изкуствен енергиен остров в Северно море, съобщи Bloomberg. Мегапроектът е на стойност 210 млрд. датски крони (34 млрд. долара) и предвижда изграждането на платформа, чрез която ще се трансформира енергията от офшорни вятърни турбини.

Първоначално инсталираната мощност ще бъде 3 гигавата, с тенденция за увеличение до 10 гигавата.

Очакванията са този проект да бъде осъществен до 2033 година и да помогне на Дания да реализира целите си за развитието на нисковъглеродна икономика. От Министерството на енергетиката на страната допълват, че този енергиен хъб в Северно море ще може да осигурява енергия и за цяла Европа, не само за Дания.

Плановете са изкуственият остров с площ от 120 хил. кв. метра да бъде изграден на 80 километра западно от бреговете на Дания.

В проекта си партнират два от големите пенсионни фонда в страната - PensionDanmark и PFA, както и компанията Andel. Очаква се, че правителството също ще отпусне част от парите за строителството на острова.

Копенхаген си е поставил за цел намаляване на емисиите от въглероден диоксид със 70% спрямо нивата от 1990 година до 2030 година, а датската икономика да стане напълно неутрална до 2050 година.

И в момента страната си осигурява над 40% от потребяваната електроенергия от вятърни турбини. В Дания е ситуирани и най-големият производител на вятърни турбини в света - Vestas Wind Systems, както и най-големият разработчик на проекти за офшорни вятърни паркове - Orsted.

Ето и как ще изглежда мащабният проект:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
А попитахте ли САЩ за проекта.....?D:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
desperado
преди 3 години
Цената ми изглежда малоумно висока, а сроковете 2 пъти по дълги от сроковете за построяване на ядрени централи. Европа е бита карта отвсякъде със сегашните политици. Жалко, много жалко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
нормално ... по света хората си преследват целите , наш'те гледат да си напостроят къщи за гости ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още