fallback

Меркел призова Беларус да сложи край на репресиите

Германският канцлер поиска и освобождаване на политическите затворници

14:17 | 06.02.21 г. 3

Германия и Европейският съюз ще продължат да държат правителството на Беларус отговорно за продължаващите нарушения на човешките права в страната, заяви германският канцлер Ангела Меркел в седмичното си видеообръщение, цитирано от Bloomberg.

Проведените преди шест месеца избори в страната не бяха свободни, честни или прозрачни, и нито Германия, нито ЕС приема Александър Лукашенко за победител, обяви Меркел. По думите ѝ лидерите в Минск трябва да сложат край на репресията, да освободят политическите затворници и да зачитат гражданското право на свобода на словото.

„В продължение на половин година смели граждани на Беларус излизаха на улицата седмица след седмица, за да демонстрират мирно срещу изборната измама и мащабните промени в страната им“, коментира Меркел. „Правителството на Лукашенко имаше само един отговор на този ненасилствен протест: насилие. Изглежда управляващите смятат, че светът ще забрави тези смели хора. Никога не трябва да позволяваме това да се случи“.

Лукашенко е на поста си от 26 години, а през септември положи клетва за шести мандат, докато стотици хиляди хора излязоха на улиците в Беларус за демонстрации срещу режима му. Той пренебрегна призивите на ЕС за нови избори, преследва с насилие демонстрантите и се насочи още повече към партньорство с Русия. През декември Европейският съюз наложи трети кръг санкции срещу Беларус.

Германия ще улесни хората да се преместят в страната, ако искат да напуснат Беларус, обяви Меркел, визирайки жертвите на насилие, членовете на политическата опозиция и нуждаещите се от хуманитарна помощ. Страната ще предложи стипендии и ще помогне на независимите медии, допълва тя.

„Това няма да определи резултата от борбата с десницата и потисничеството в Беларус, то е невъзможно отвън“, посочва Меркел. „Но показва на смелите хора там, че ние заставаме до тях и ги чуваме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още