fallback

Ердоган: Турция цели да достигне до Луната през 2023 г.

Това трябва да се случи чрез международно сътрудничество, каза турският президент, без да разкрива подробности

23:05 | 09.02.21 г. 4

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Турция цели да постигне първия си контакт с Луната в рамките на националната си космическа програма през 2023 г., заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

„Първото кацане на Луната ще се случи с наша национална и автентична хибридна ракета, която трябва да бъде изстреляна в орбита в края на 2023 г. чрез международно сътрудничество“, каза Ердоган, разкривайки подробности за двуфазната мисия.

Той не влезе в повече детайли за сътрудничеството. Миналия месец Ердоган разговаря с ръководителя на Tesla и SpaceX Илон Мъск за възможно сътрудничество в космическите технологии с турски компании.

По време на събитие в Анкара Ердоган обяви програма с десет стратегически цели, включително изпращане на турски гражданин на научна мисия в Космоса.

Миналия месец Турция изпрати спътника си Turksat 5A в орбита от САЩ в сътрудничество със SpaceX. Спътникът Turksat 5B трябва да бъде изстрелян през второто тримесечие на 2021 г.

Турция цели да постигне стратегическите си космически цели за десет години, каза Ердоган и допълни, че страната ще подобри работата върху спътниковите технологии и ще установи космически порт с други съюзнически страни.

По-рано Турция изстреля разузнавателни и комуникационни спътници, създаде интеграция на спътникови системи и тестови център и произведе местен HD спътник, наречен IMECE, който се очаква да бъде изстрелян през 2022 г.

„Краката ни ще бъдат на Земята, но очите ни ще бъдат в Космоса. Нашите корени ще са на Земята, нашите клони ще бъдат горе в небето“, каза Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още