IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС включва Доминика в черния списък на данъчните убежища

Мароко, Намибия и Сейнт Лусия са изпълнили всички свои ангажименти за данъчна прозрачност

14:12 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие днес да включи Доминика в списъка с данъчните убежища, които отказват съдействие за повече прозрачност, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Списъкът включва юрисдикции в световен мащаб, които или не са участвали в конструктивен диалог с ЕС относно данъчното управление, или не са изпълнили ангажиментите си за реформи, необходими за спазване на набор от обективни данъчни критерии за добро управление. Тези критерии са свързани с данъчната прозрачност, справедливото данъчно облагане и прилагането на международни стандарти, предназначени да предотвратят ерозията на данъчната основа и изместването на печалбата, посочва се в съобщението.

В списъка попадат още Американска Самоа, Ангила, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови, Вануату, Сейшелски острови.

Промените в списъка вземат предвид рейтингите, публикувани наскоро от Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация на ОИСР по отношение на обмена на информация при поискване. За целите на списъка ЕС изисква юрисдикциите да бъдат поне „до голяма степен в съответствие“ с международния стандарт за прозрачност и обмен на информация при поискване.

Доминика е включена в списъка на ЕС, тъй като е получила рейтинг „частично съвместим“ от Глобалния форум и все още не е разрешила този проблем.

Същевременно Барбадос отпада от списъка на данъчните убежища на ЕС след повторна проверка. Брюксел ще продължава да наблюдава страната дали спазва ангажиментите си за прозрачност.

Мароко, Намибия и Сейнт Лусия отпадат от втория списък - на данъчните юрисдикции под наблюдение, тъй като са изпълнили всички свои ангажименти. Ямайка е добавена, тъй като се е ангажирала да измени или премахне своя вреден данъчен режим (режим на специална икономическа зона) до края на 2022 г.

Австралия и Йордания получават удължаване на крайния срок за изпълнение на ангажиментите си и се чака оценката на техните реформи от Форума на ОИСР за вредните данъчни практики.

На Малдивите са дадени четири допълнителни месеца за ратифициране на Многостранната конвенция на ОИСР за взаимна административна помощ.

От Турция е поискано да реши всички проблеми по отношение на ефективния обмен на данъчна информация с държавите членки на ЕС. Очаква се страната да се ангажира на високо политическо ниво до 31 май 2021 г., за да активира ефективно връзката си за автоматичен обмен на информация с всички 27 членки на ЕС до края на юни 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още