fallback

ЕС ще търси начини за защита на икономиката от климатичните промени

Екстремните метеорологични събития костват 12 млрд. евро годишно на европейската икономика, сочат данни на ЕК

16:39 | 24.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) ще активира усилията си за намиране на начин за намаляване на щетите за икономиката от климатичните промени, като например наводнения, засушаване и горски пожари.

"Пандемията от коронавируса ни показа по категоричен начин, че недостатъчната подготовка може да има тежки последици", коментира по време на представянето на стратегията зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от пресслужбата на институцията.

Дори и страните от ЕС да изпълнят своята цел да елиминират своите въглеродни емисии до 2050 година, последиците от глобалното затопляне поставя под риск енергийните мрежи, селското стопанство и човешкото здраве. Икономическите загуби заради растящия брой природни бедствия, свързани с екстремните събития, сега достигат до 12 млрд. евро годишно.

Ако се запази темпът на повишаване на температурите (с 3°С спрямо прединдустриалните нива), загубите ще бъдат в размер на поне 170 млрд. евро годишно, изчисляват от Брюксел.

Повишаването на нивата на океаните заплашва крайбрежието на ЕС, а в тези региони се произвежда 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на общността. Но не само икономиката страда от климатичните промени - условията за живот на хората също се влошава.

По тази причина от ЕК предлагат в нова стратегия да се подобри използването на данните за рисковете, свързани с климатичните промени, по-добра превенция и увеличаване на застрахователното покритие на тези щети.

По данни на ЕК само 35% от щетите, свързани с климатичните промени, имат застрахователно покритие. В Централна и Югоизточна Европа процентът е дори още по-нисък - около 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още