fallback

С 20% растат изтеглените опасни нехранителни стоки в ЕС през 2020 г.

Най-много са действията по повод опасни играчки на европейския пазар, показват данни на Safety Gate

17:45 | 02.03.21 г.

През 2020 година има ръст на изтеглените опасни нехранителни стоки от европейския пазар, сочи доклад на Европейската комисия (ЕК) по данни от Safety Gate, система за бърз обмен на информация.

В системата участват 31 държави - членовете на ЕС, както и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Великобритания. През миналата година те са обменили 2235 сигнала за опасни продукти, като последвалите отговори (изтегляне на опасни продукти) са 5377, или с 20% повече от 2019 година.

През миналата година България е подала 40 сигнала за опасни продукти на пазара, от които са последвали 470 действия по изтегляне на продукти, става ясно от доклада на Комисията. Най-много сигнали има от Германия - 430, която е и най-големият европейски пазар. Последвалите действия обаче са само 85.

9% от всички сигнали в Safety Gate са за продукти, свързани с борбата с пандемията от коронавируса. Основно става въпрос за некачествени маски и дезинфектанти, съдържащи токсични вещества (метанол вместо етанол), както и с дефектни ултравиолетови дезинфектанти.

Най-много обаче са действията по изтегляне на опасни играчки от европейския пазар - 27% от всички. Следват автомобили (21%) и електрически уреди и оборудване (10%).

Като цяло най-често са подавани сигнали за проблеми със стоки, които могат да причинят наранявания, съдържание на забранени химически елементи и водещи до риск от задавяне при децата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още