IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия създава фонд на стойност 40 млрд. евро в подкрепа на засегнати компании

Схемата ще се финансира от Министерството на финансите чрез специално емитирани държавни облигации

21:32 | 11.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Италия планира да стартира фонд на стойност до 40 млрд. евро този месец, за да помогне на компаниите, засегнати от коронавирусната криза, да наберат капитал и да укрепят балансите си, съобщава Ройтерс.

Така нареченият „Patrimonio Rilancio“ се финансира от Министерството на финансите чрез специално емитирани държавни облигации и се управлява от държавния кредитор и инвеститор в акции Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

170-годишният CDP, който Министерството на финансите контролира с 83% участие, играе все по-активна роля, за да запази стратегическите активи в национални ръце и да смекчи икономическите щети, причинени от пандемията.

Възползвайки се от по-гъвкавия подход на Европейския съюз за държавна помощ в лицето на предизвиканата от COVID рецесия, фондът ще инвестира в нефинансови италиански компании с приходи над 50 милиона евро през следващите 12 години.

За да осигури финансова подкрепа на CDP, Рим ще издаде до 40 милиарда евро държавни облигации на няколко транша, увеличавайки огромния публичен дълг, който вече е равен на 155,6% от националното производство в края на миналата година.

Италианската икономика се сви с 8,9% през 2020 г., най-рязката годишна рецесия след Втората световна война. Ограничаването на бизнеса за справяне с коронавируса продължава да подкопава перспективите за възстановяване.

Тази седмица страната стана седмата в света, регистрирала над 100 хил. смъртни случая от COVID-19.

Десетки компании с приходи до 500 милиона евро вече са изразили интерес да кандидатстват за спонсорираната от Министерството на финансите схема.

Компаниите работят в сектори, обхващащи селскостопанската и хранителна промишленост, производство, медии, автомобилна верига за доставки и интернет технологии.

CDP може също така да използва ресурсите на фонда, за да подкрепя по-здрави компании заедно с частни инвеститори при обикновени пазарни условия и да купува дялове в дружества, регистрирани на борсата, считани за стратегически важни, съгласно правителствения план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Колко много милиарди евра се напечатаха, завъртяха и изпраха по време на пандемията не е истина. В държави като Испания, Италия и Гърция които от години са на ръба на фалита бяха изпратени камиони с пари, в замяна на което и трите държави бяха примерни герой в битката с пандемията. В Италия даже пратиха Супер Марио да се грижи парите да не изчезнат за купони и по джобовете на разни олигарси а да бъдат похарчени разумно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още