IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Кампанията по ваксиниране е в компетенцията на членовете на ЕС

На този етап Брюксел не води преговори за покупка на руската ваксина "Спутинк V"

22:24 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какви ваксини, как и кога ще ваксинира е в компетенцията на националните власти на страните от ЕС. Страните уведомяват Брюксел единствено колко дози и какви ваксини ще имат нужда към този момент. Това обясни в обедния брифинг на Европейската комисия (ЕК) говорителят Стефан де Кеерсмекер, който отговаря за въпросите на здравеопазването.

При преговорите с производителите на ваксини всяка държава от ЕС решаваше дали да участва в покупката на ваксината на конкретната компания и как да бъдат получени заявените количества от дадената ваксина, поясни още той.

В последните дни в общността се разгоря скандал относно доставките на ваксини. Няколко страни, сред които и България, обвиниха ЕК, че те се разпределят нечестно. Австрийският канцлер Себастиан Курц дори обяви на 12 март, че в общността има "черен пазар на ваксини" и посочи за пример, че спрямо броя население Малта е получила три пъти повече ваксини от България.

Разпределението е пропорционално - на базата на брой население, но има и още фактори - пандемична обстановка и т.н. На тази база страните могат да заявят по-малко или повече от предвидените ваксини в доставките, но всичко това става на базата на преговори между членовете на общността, обясни де Кеерсмекер.

На този етап европейските институции не преговарят за доставки на рускита ваксина "Спутник V", коментира говорителят и уточни, че решение за подобни разговори може да бъде взето по всяко време, но единствено от членовете на общността.

Стефан де Кеерсмекер отказа да коментира намеренията на руския производител да произвежда ваксината в заводи в Италия, Испания и Франция. Един от критериите за оценка на ваксините, които се използват в общността, е производственият капацитет в страните от ЕС.

По време на брифинга беше коментирано и изявлението на зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, според когото е имало грешки при поръчката на ваксини срещу коронавируса. Стратегията за ваксиниране - заявката и осигуряването на тези количества, е успех. При определянето на производствения капацитет обаче ЕС можел да се справи по-добре, смята говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още