fallback

Американците се готвят за пътуване и почивки, европейците - за лято на недоволство

Заради бавния темп на ваксинационната кампания в ЕС европейската икономика ще изостане значително от тази на САЩ

18:57 | 20.03.21 г. 12

Снимка: EPA/БГНЕС

По-бързото ваксиниране срещу Covid-19 носи обещание, че милиони американци могат да се върнат към почивките на плажа, барбекютата и пътуванията това лято.

За разлика от американците европейците са изправени пред риска да се сблъскат с лято на недоволство, пише The Wall Street Journal.

Правителствата на Европейския съюз се надяваха, че достатъчно европейци ще бъдат ваксинирани в началото на 2021 г., за да отслабят ограниченията и да дадат възможност за относително нормално лято. За милиони бизнеси, които бяха затворени цяла зима, особено в Италия, Гърция и Испания, където туризмът съставлява голяма част от работните места и икономическата дейност, това би било огромно облекчение.

Вместо това бавният темп на ваксинационната кампания в ЕС, заедно с опасенията относно безопасността на ваксината на AstraZeneca, означава, че европейската икономика ще изостане значително от тази на САЩ.

Редица държави от ЕС, включително Франция и Италия, възстановиха строгите ограничения, тъй като продължават да се борят с високи нива на заразени. Според данните на Google Mobility посещенията на търговски и развлекателни пространства като ресторанти, кафенета и търговски центрове в Западна Европа са на половината от нивото на преди пандемия. В САЩ посещенията са с около 10% под нивото, когато коронавирусът удари.

Икономиката на еврозоната се очаква да се свие през първите три месеца на 2021 г., навлизайки в двойна рецесия, докато американската се очаква да нарасне с 1.5% за същия период.

А бавната ваксинационна кампания предполага, че икономиката на еврозоната ще продължава да се сблъсква с трудности в продължение на месеци. Големи държави от ЕС като Франция, Германия и Италия са поставили поне по една доза от ваксината на по-малко от 10% от населението си в сравнение с 23% в САЩ.

ЕС си постави за цел държавите членки да ваксинират 70% от населението си до септември - цел, която повечето от тях са заявили, че ще постигнат или надхвърлят. Но това темпо остава несигурно предвид проблемите с доставките и отказа на много европейци да се ваксинират с AstraZeneca.

Представители на туристическия сектор в Италия се опасяват, че ваксинационният процес няма да успее да спаси летния сезон. Според Световния съвет за пътувания и туризъм туризмът и пътуванията допринасят за около 13% от БВП на Италия. Този дял нараства до 14% за Испания и 21% за Гърция. Делът в САЩ и по-голямата част от северната част на Европа е под 10%.

Общите приходи от туризъм и пътувания през миналата година са спаднали наполовина в Италия до 88 милиарда евро - или 105 милиарда долара - и с близо две трети в Испания до 44 милиарда евро, показват данни от проучване на Oxford Economics.

Не е ясно какви ограничения правителствата планират да запазят през лятото. Възможността за пътувания с известни ограничения миналото лято постави началото на втората вълна на пандемията.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още