fallback

Д. Панкин: Възстановяването на Черноморския регион се пренася догодина

Ще подкрепяме проектите на страните за трансформация на въглищните им централи, посочи президентът на Черноморската банка за търговия и развитие

20:15 | 23.03.21 г.

"През 2021 г. Черноморският регион няма да бъде толкова успешен от гледна точка на БВП, но това не означава, че очакваме свиване като това през миналата година - от 4,9% спад на българския БВП или 5% на гръцкия", прогнозира той.

Той напомни, че Турция се представи по-добре с ръст от 1,8%, който обаче беше изкуствено генериран чрез кредити от правителството и търговските банки, и затова сега страната е изпаднала във валутна криза. Дмитрий Панкин е категоричен, че е по-добре да има налице стабилна макроикономическа политика както в България и Гърция.

Президентът на Черноморската банка за търговия и развитие сподели, че от неговата институция са очаквали пандемията да се отрази изключително негативно върху техния портфейл и обслужването на кредити, но това така и не се е случило.

"Необслужваните кредити са малко на брой, но предизвикателствата, които възникаха пред нас, бяха причинени от мерките за излизане от кризата от страна на Фед и Европейската зцентрална банка и мащабно печатане на пари. Съвсем наскоро България изтегли заем с отрицателна лихва и същата ситуация се случи в Гърция - нещо, което не сме си представяли да е възможно пред 2-3 години", обясни президентът на Черноморската банка за търговия и развитие.

По думите му най-голямото предизвикателство за банковата индустрия в момента е да се открият нови проекти за финансиране на фона на отрицателните или близки до нулата лихвени проценти. „Това е сериозен въпрос за бъдещето на инвестиционните банки", посочи Панкин.

Той разкри, че Черноморската банка за търговия и развитие има много добри отношения с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, като много от процедурите са заимствани от тях. „Но тъй като капиталът ни е около 1 млрд. долара, ние се фокусираме върху финансиране на малки и средни проекти и предприятия", уточни президентът на ЧБТР.

Той подчерта, че отличителната разлика между двете европейски финансови институции и Черноморската банка за търговия и развитие е фактът, че международната банка притежава способността да финансира проекти, разчитащи на въглища.

"Климатичният аспект вече е задължителен при всички инвестиционни банки. Но ние смятаме, че трябва да подкрепяме нашите страни членки, особено България и Гърция, за да трансформират успешно своите въглищни централи. Не е възможно внезапно да изключим въглищата от енергийния микс. Нужно е време и редица стъпки. Затова нашата банка е насреща да помогне на държавите да извървят този път", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още