fallback

Химическата индустрия може да остане на заден план след края на пандемията

След края на блокадите хората ще започнат да харчат за пътувания и забавления, смятат в BASF

12:10 | 28.03.21 г.

Компании като BASF печелят от блокадите заради пандемията от коронавируса. Но веднъж пандемията да свърши, химическата индустрия вероятно ще остане зад борда. Това смята изпълнителният директор на BASF Мартин Брудермюлер.

В интервю за Ройтерс той пояснява, че в момента много европейци и американци са по домовете си и извършват реновации - купуват мебели, боядисват, ремонтират. "Всичко това увеличава търсенето на химически продукти", казва той.

Но когато блокадите свършат, хората ще започнат да харчат за липсващите им днес дейности като туризъм, ресторанти и културни събития.

"Трябва да приемем, че част от сегашните заявки са завишени и ще бъдат по-слаби през втората половина на годината", коментира Брудермюлер и допълни, че няма много въпросителни пред бранша за бъдещето.

През януари финансовите резултати на BASF, най-големият химически концерн в света по обем на продажбите, се оказаха по-добри от очакваното. През февруари от компанията направиха корекция на прогнозите за печалба през 2021 година до 4,1-5 млрд. евро, спрямо 3,6 млрд. евро, които очакваха в края на 2020 година.

Според анализи тази прогноза е малко консервативна и вероятно печалбата ще се движи по-скоро в горните ѝ граници. От BASF посочват, че са предпазливи на базата на неяснотата с мутацията на коронавируса и ваксинационната кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още