fallback

Вятърни централи ще помагат за отказа на Норвегия от петрола

Страната може да помогне за изпълнението на целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии

23:12 | 29.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Офшорни вятърни централи ще помогнат за трансформацията на петролния сектор в Норвегия, пише Ройтерс. В страната планират изграждането на още мощности, макар че почти цялата потребявана енергия е от възобновяеми източници.

Офшорните паркове обаче ще са от помощ за петролната и газовата индустрия, предоставяйки успешен бизнес модел за развитие, отчита още агенцията.

Правителството определи две зони в Северно море, в които ще бъдат изградени 4,5 гигавата вятърни централи. Това е почти половината от инсталирания от Великобритания капацитет. Лондон е първенецът на Европа по отношение на изградени офшорни централи.

Плановете ще бъдат официално представени по-късно в Бяла книга, а очакванията са, че първите турбини трябва да заработят до края на десетилетието. Много от детайлите не са съвсем ясни на този етап, но както и петрола, Осло смята да изнася произведената зелена енергия от вятърните паркове.

Макар и да не е член на ЕС, Норвегия може много да помогне за развитието на вятърната индустрия в региона. Плановете на Брюксел са до 2030 година да изгради 60 гигавата офшорни вятърни турбини. В момента капацитетът им е 12 гигавата. В страната коментират, че за постигането на тази цел ЕС ще има нужда от площи в Северно море.

Норвегия добива най-големите количества петрол и природен газ в Европа. В момента страната обмисля как да реформира тази индустрия на фона на зелените заявки по света.

Норвежката петролна компания Equinor, както и други европейски компании в сектора (Total, BP и Shell) вече съобщиха за плановете си да заложат на възобновяемите източници, за да намалят "зависимостта си" от петрола. Често фокусът е именно върху офшорни паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още